Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

PCT, Ciklus - monitorizálás

2008.09.03. 23:20 - gyerebaba.hu

Címkék: peteérés spermium tüszőrepedés pct ciklus monitorizálás programozott együttlét immunológiai meddőség

A hormonvizsgálatok és az anatómiai ellenőrzés mellett orvosunk többféle vizsgálatot fog javasolni.

1./ Posztkoitális teszt (PCT)

A tüszőrepedés környkén, "programozott" együttlét után 6 - 12 órával az orvos mintát vesz a cervixnyákból, és ellenőrzi, hogy van-e legalább 5 életképes spermium a látótérben. Ha nincs, az egyfajta immunológiai meddőségre utalhat: ilyenkor a nő szervezete védekezik a spermiumok, mint "idegen behatolók" ellen. Ezesetben az inszemináció segíthet.

2./ Ciklus - monitorizálás

Ha hosszú ideje vár egy pár babára, az azért is lehet, mert nem a peteérés idejére időzítik az együttléteket. Az orvos ultrahangos követéssel, a ciklus bizonyos napjain ellenőrzi, van-e peteérésünk és bekövetkezik-e a tüszőrepedés. Ha nem, akkor gyógyszeres kezelést ír elő, és javaslatot tesz, mikorra időzítsük  a házaséletet. Számos esetben ez is meghozza a várt eredményt.

Néhány monitorozott, sikertelen ciklus után (vagy, ha a férfi oldalon a spermium állomány nem megfelelő, akkor akár rögtön) inszemináció következhet, legközelebb ezzel folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr55647392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyB 2008.09.13. 19:48:27

Nemrég olvastam valahol, hogy egy nőnél egy évben csak huszonpár nap van, amikor teherbe eshet. Ez tényleg így van?...

gyerebaba.hu 2008.09.13. 21:57:47

Cyb,
egyes alternatív vélemények szerint igen (ilyen például a Jónás - módszer, itt nálunk is olvashatsz erről. Csak halkan jegyzem meg: mi 2 évig próbálkoztunk kistesó ügyben eredménytelenül, és visszaszámolva Nagyfiunk sem jónaás napi baba...de van, akinél bejön!). Ciklus szerint is igaz a huszonpár nap: ciklusonként átlag egy tüszőrepedés, de ugye szól az orvostudomány a különleges esetekről, pl. orgazmus hatására extra tüszőrepedés is létrejöhet, stb. Magyarul: igen, de ez a "limit" túlléphető :)


süti beállítások módosítása