Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

A meddőség egyik oka: a PCOS

2009.10.05. 23:41 - gyerebaba.hu

Címkék: petefészek inzulin rezisztencia policisztás ovárium szindróma mnstruáció anovuláció

Erről még eddig nem volt szó, így most röviden összefoglaljuk az egyik gyakori meddőségi ok: a Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS) ismérveit!

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

 

Más néven PCOS, az egyik leggyakoribb kórkép illetve családon belül is öröklődő betegség a menstruációs zavarral küzdő fogamzó képes nők körében szerte a világon. A szindróma elsősorban petefészek probléma, a petefészkekben a jellegzetes, szőlőfürtszerűen kapcsolódó apró tüszők, illetve a megemelkedett androgénszint jellemzi. Kísérő tünetként jelentkezhet jelentős testsúlynövekedés, nagyobb mértékű szőrösödés az arcon és a testen, rendszertelen, kimaradó menstruáció, anovuláció, és meddőség. A szakemberek napjainkban is keresik a szindróma okát, egyetlen magyarázat azonban nem állja meg a helyét. A PCOS-ban szenvedő nők körében hosszabb távon kialakulhatnak szív-és érrendszeri problémák, a méhdaganatos elváltozásai, illetve 2-es típusú diabétesz is (a cukorbetegség „előszobája”, az inzulin rezisztencia -lásd: előzményként).

A PCOS előfordulási arányai:

Policisztás ovárium szindrómát diagnosztizálnak a rendszertelen menstruációval küzdő nők 90%-nál, a hiányzó, kimaradó ciklusú nők 30%-nál, az anovuláló nők több mint 70%-nál!

A PCOS kivizsgálása:

Hüvelyi ultrahang

Az ultrahangkép ábrázolhatja a tipikus policisztás petefészkeket, de csak hozzáértó szakember kezében!

azonban ezek a petefészkek normális képet mutatnak a laparoszkópia során).

LH, FSH, az androgénok, SHBG hormonszintek vizsgálata

Általában ezeket a teszteket vérvétel formájában a legideálisabb a menstruációs ciklus első négy napján elvégezni. Abban az esetben, ha a páciensnek nincsen ciklusa, bármikor sor kerülhet rá, és meg kell ismételni, ha nem kapnak pontos, megbízható eredményt a hormonszintekről.

Itt olvashatsz még erről bővebben:

http://www.pco-szindroma.hu/index2.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr141430522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása