Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Újabb bizonyíték a genetikai eredetű meddőségre

2011.05.25. 11:44 - gyerebaba.hu

Címkék: genetika meddőség progesteron

 Ha egy összetett rendszerrel van dolgod - amilyen az emberi test is - sosem tudhatod, hogy mi mivel függ össze.

 

Egy új tanulmány jelent meg egy már régóta ismert génről, a SCARB1 gén egyik variációjáról - mely a koleszterinszabályozást is befolyásolhatja -, s ebből az derül ki, hogy ez a gén hatással lehet a progeszteron-termelésre is, mely ugye az egyik legfontosabb hormon a terhesség létrejöttének folyamatában.

2007 és 2010 között 274 IVF-ben résztvevő nőt vizsgáltak meg a Johns Hopkins Bayview Medical Center kutatói és azt találták, hogy azoknál, akiknél a SCARB1 mutációja jelen volt, egyáltalán nem jött létre a terhesség, még a progeszteron injekciós kúra hatására sem. A kutatók a tanulmány eredményeként kijelentették, hogy ez a fajta genetikai variáció a népesség 8-13 %-át érinti.

 

A további - egereken végzett - vizsgálatok kimutatták, hogy a SCARB1 szorosan kapcsolódik a HDL receptorokhoz (ezek a "jó", illetve "egészséges" koleszterin receptorok), s ez nincs másként a terméketlenséggel küzdő nők esetében sem.

Bár a HDL receptorok hiányosságaira kifejlesztettek már gyógyszert (probucol néven), ez - mellékhatásai miatt - egyelőre nem engedélyezett. Viszont úgy tűnik (az egereken végzett kísérletek nyomán), hogy a későbbiekben ígéretes lehet a SCARB1 által okozott meddőség kezelésében.

Annabelle Rodriguez, a kísérletet vezető orvos véleménye: "Optimista vagyok, mivel ez a gyógyszer, vagy egy ehhez hasonló, helyreállíthatja ezen nők termékenységét."

Az eredeti cikket - illetve kivonatát - itt találjátok (angolul).

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr602931088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása