Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Már szaladgálnak....

2012.07.07. 16:44 - gyerebaba.hu

Címkék: etika klónozás génmódosítás mesterséges megtermékenyítés

Már szaladgálnak az első génmódosított gyermekek

Az Egyesült Államokban egy kísérletsorozat eredményeként harminc egészséges csecsemő született – közli a tegnap nyilvánosságra hozott hírt a brit Daily Mail.

A harmincból tizenöt baba egy New Jersey-i intézetben (Institute for Reproductive Medicine and Science of St Barnabas) végzett kísérletsorozat eredményeként az elmúlt három év során született. Az anyáknál nehézségbe ütközött a foganás, ezért petéjükbe női donortól származó géneket juttattak a megtermékenyítés előtt. A DNS-vizsgálatok igazolták, hogy a jelenleg egy-két éves gyermekek három „szülőtől”, két nőtől és egy férfitól örökölték génjeiket. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekek nemcsak befogadták és hordozzák, hanem utódaikra is át tudják majd örökíteni az extra géneket.  

A legújabb mesterséges megtermékenyítési eljárások úttörője, Jacques Cohen professzor a Human Reproduction című folyóiratban úgy fogalmaz, hogy „ez az emberi csíravonal genetikai módosításának első esete, amely normális, egészséges gyermekeket eredményezett.” Cohent zseniális tudósnak tartják, ám tevékenysége rendkívül vitatott. Tavaly bejelentette, hogy immár képes volna gyermekeket klónozni, aminek lehetséges következményeitől a tudóstársadalom zöme elborzadt. 

A világ tudósainak nagy többsége ódzkodik az emberi csíravonal megváltoztatásától, amivel valójában az emberi faj alapszerkezetébe nyúlnak bele. A genetikusok attól is tartanak, hogy a jövőben a módszert új, különleges tulajdonságokkal – pl. rendkívüli erővel, intelligenciával – rendelkező emberfajták kifejlesztésére is használhatják. 

Lord Winston, a londoni Hammersmith Hospital szakembere tegnap a BBC-nek nyilatkozva kifejtette: „ami a meddőségkezelést illeti, nem bizonyított, hogy ezt a technikát érdemes alkalmazni... Már az is rendkívül meglep, hogy egyáltalán idáig eljutottak. Annyi biztos, hogy Angliában ezt nem engedélyeznék.” Ezt a brit Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) szóvivője is megerősítette, a tilalmat azzal indokolva, hogy a módszer az emberi csíravonal megváltoztatásával jár.

John Smeaton, a meg nem született gyermekek védelmében tevékenykedő országos egyesület (Society for the Protection of Unborn Children) igazgatója így fogalmazott: „Az ember borzalmasan sajnálja a meddőséggel küzdő párokat. Ez azonban megint csak azt igazolja, hogy ha mesterséges megtermékenyítéssel érjük el a foganást, előbb-utóbb a csecsemőt sem tekintjük többnek, mint egy gyártósoron létrehozott terméknek” – idézi a szakembert a Daily Mail.    

A Katolikus Egyház az embriót és a magzatot emberi személynek és a házastársi aktus gyümölcsének tekinti, ezért elítéli az embrió genetikai manipulálását, a klónozást és a mesterséges megtermékenyítést (vö. Donum vitae I-II). Ugyanakkor a meddőségkezelés terén – éppúgy, mint a fogamzásgátlás terén – a megbízható természetes módszerek (TCsT, NaPro) alkalmazására biztatja a házaspárokat.

Forrás: Magyar Kurír (mk)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr934634857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása