Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

A "lombikosok" 10 parancsolata

2008.11.29. 00:20 - gyerebaba.hu

Címkék: terhesség meddőség punkció hormon stimuláció embriótranszfer

Kedves Sorstársak!

 

Bár a lombik eljárások sokféleségét még nem fejtegettük (de fogjuk!), mivel sokakat érint, közzétesszük MOST a lombikprogramban résztvevők 10 parancsolatát!

(köszönjük Bellának /Bella06/!)

 

A "lombikosok" 10 parancsolata:

1. A kezelés alatt nem olvasgatunk internetet, „szakirodalmat", semmit, ami a lombikkal, meddőséggel kapcsolatos! Csak felesleges agyalásra ad okot.

2. A stimuláció alatt pontosan követjük az orvos utasításait, ha nem értünk valamit, rákérdezünk, és feltétel nélkül megbízol abban, amit az orvos mond, akármivel beszélték tele a fejed a fórumokon, a váróban, mert lehet, hogy Neked ez az első lombikod, de neki már a több ezredik, tudja, hogy mit csinál!

3. A stimu idején nem figyeljük a testünk minden rezdülését, hogy feszít-e a hasam vagy nem, van-e hányingerem vagy nincs, szédülök-e vagy nem, fáj-e a fejem vagy nem. Akár érzel valamit akár nem, abból nem lehet semmilyen következtetést levonni a tüszők éréséről. Erre való a vérvétel és az ultrahang.

4. Nem aggódunk az érő tüszők mennyisége, a nyh-a vastagsága miatt, és legfőképp nem foglalkozunk azzal, hogy a másiknak milyenek az eredményei. Ez nem verseny!

5. A punkciókor nem foglalkozunk azzal, hogy a többieknek hány sejtje lett. Egy gyerekhez elég egyetlen női és egyetlen hímivarsejt is. Ez nem verseny!

6. A beültetéskor nem foglalkozunk azzal, hogy a többiek hány sejtesen kapták vissza az embrió(ka)t, és milyen vastag volt a méhnyálkahártyájuk! Ez nem verseny!

7. A beültetés után nem keresünk tüneteket! Ha keresel, találsz is, és akkor az a baj, ha meg még sem találsz, akkor az a baj. A premenstruációs tünetek egyébként tökéletesen megegyeznek a koraterhességi tünetekkel, a megtapadást amúgy sem lehet érezni.

8. Az Utrogestan vagy más progeszetron tartalmú készítmény használatát akkor se hagyd abba a beültetés után, ha esetleg vérzés jelentkezik. A vérzés önmagában nem jelenti azt, hogy nem sikerült, viszont progeszteronhiány miatt megszakadhat az elindult terhesség.

9. A vérvételkor nem beszélgetsz a többiekkel arról, hogy ki mit érez, és milyen tünetei vannak, a hetes pontban már részletezett okok miatt.

10. Akárhányadik lombiknak futsz neki, nem latolgatod a statisztikai esélyeket a sikerre, ez nem matematika, hanem biológia!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr5794134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mamaszita 2010.01.20. 14:31:58

Kicsit megnevettetett ez a pár sor:) Na nem azért, mert hülyeségnek tartom, hanem mert magamra ismertem benne. Asszem mind a tíz parancsolatot megszegtem. Én egy elkárhozott nő vagyok:) Most a második lombik közepén vagyunk és mit csinálok? Itt olvasgatok:)

pandy75 2010.03.16. 08:27:35

Ebben a tiz parancsolatban én is magamra találtam. De akkor is azért jol esik egy kis nyugtatás szerintem.Azért egy kicsi drukk van mindenkin még ha leplezi is ezt.Pedig már egy ilyen szérián tul vagyok sikeressen hiszen 5és fél éves a kicsi fiam.Tehát rutinosnak kellene lennem.Doki bácsi is azt mondta hogy én már ruttinos vagyok tehát tudom mit hogyan.Mégis a pozitivumokat keresem a lelkem nyugtatására.De nagyon fontos apozitiv hozzá állás ezt csak igy lehet.Hát a velem egy cipöben jároknak sok sikerte kivánok magunknak.

Szidol 2010.10.06. 17:32:52

Valóban jólesően mosolyogtató ez a tízparancsolat, mindenkinek célszerű (lenne) megtartani! Nekem igazándiból csak a másodikkal van némi problémám, mert sajnos az orvosom lelkiismeretességében már nem vagyok olyan biztos mint az elején... Várhatóan jövő hónapban lesz az 5. beültetésem, próbálom erre az időre a 2. parancsolattal kapcsolatos aggályaimat felfüggeszteni...

kaktusz0707 2010.10.13. 20:26:54

@Szidol:
Szia!
Csodálom a kitartásodat és az erődet,én nem hinném hogy képes lennék az 5.-be is belevágni.Nekem most volt a 2.beültetés 10 nappal ezelőtt,és már feladtam,mert nem érzek semmit a világon ,még azt a mellfeszülést sem amit egyébként minden menstruáció előtt.Te hová jársz?

Balázsné Judit 2014.07.03. 10:33:31

Sziasztok!
Ezek szerint én is egy elkárhozott lélek vagyok mert mind a 6 inseminació és első lombik 4 beültetése,második lombik 2 beültetése alatt megszegtem mind a 10 parancsolatot de láss csodát 9 évi kitartás után 2011 március 15 -én megszületett a mi kis csodánk.Mindenkinek üzenem,nem szabad feladni!!!!Ha most itt mind leírnám,miken mentünk leresztül a 9 év alatt,szem nem maradna szárazon :-( De akkor se adtuk fel,bár voltak nagyon nehéz pillantaok de megcsináltuk!!!Kitartás :-)

Hajek Károlyné 2016.01.07. 14:55:24

Sziasztok!
Mi 9 éve próbáljuk megfejteni annak az okát,hogy miért nincs még babánk.Rengeteg vizsgálat után ami szerint minden rendben volt,következtek az inszemek.Mind a 6 sikertelen volt.Egy világ omlott össze bennem. :( Tavaly decemberben volt az első lombik.6 sejtet vettek le 2 termékenyült meg de sajnos nem tapadt meg egyik sem. :((( Keresem az okokat de nem találom.Nem szeretném feladni,de nagyon nehéz.Állandóan azon agyalok,hogy mit ronthattam el?!Mindent betartottam amit az orvos mondott mégsem sikerült. :((( És hiába a 10 parancsolat,mikor minden nap szúrtam magam akkor hogy nem lehet arra gondolni,hogy mi lesz,mit fogok érezni?.....

Stb 2016.02.22. 21:02:02

Nekünk is közel 10 évünk ment rá... 3 inszem és 5 lombik.
Hála a valójában totál érdektelen meddőségi specialistáknak (akiket le is cseréltünk), csak a a második sikertelen lombik után derült ki az IR. Azonnali táplálkozásváltás (még szerencse,h addig is sportoltam, azzal nem volt baj).
Utána jött a következő klinika, bővített kivizsgálások... és aki keres, az bizony talál is: endometriózis. Persze egyből műtét. Sajnos elég előrehaladott volt, nem volt mit csodálkozni az inszemek és a lombikok sikertelenségén... (Kérdés: akkor mi a fenéért nem teszik kötelezővé az endo-, és IR kivizsgálását a lombik ELŐTT??? Miért nem aktualizálják a kivizsgálási protokollt 2016 tudományos szintjéhez képest? Ööö..., mert így jó sok lombik árát le lehet húzni az OEP-től? Mert egy egész iparágat tartanak el a meddő párok pénzéből? Ehhhh...!)
De..., némi kihagyás után végül jöhetett a 3-ik, majd aztán a 4-ik lombik is. Ám semmi eredmény. Így hát ismét újabb kivizsgálások, szipi-szupi specialistáktól újabb rossz hír: kezdődő Hashimoto, ráadásul autoimmun..., ami eleve nem engedi beágyazódni a megterm.psejteket... (A korábbi leleteken még jó volt. Vagy másik labor, másik eredmény? Vagy netán pont a lombikkal járó kezelések hozták elő ezt az immunrendellenességet...?)
Oké, örüljünk, hogy legalább kiderült, jöjjön a kezelés, meg ilyen-olyan kúra, újabb életmód-, és táplálkozásváltást. Néhány hónap után elértük a "normalizálódó" működést, és a tökéletes leleteket. Bár addigra már több, mint 9 éve küzdöttünk a babásodásért... Az idő pedig tik-tak-tik-tak... -
Végül megtörtént az 5.-ik lombik is. És az is fölöslegesen.
- - -
Na, én akkor és ott, a részemről befejeztem. Azóta eltelt pár év, lassan közeledek az 50-hez, és ami kiveri a biztosítékot, az az, hogy nem sok változást látok, hallok a jelenlegi sorstársaktól.
Sem a kivizsgálások, sem a kezelések modernizálásának terén, sem az orvosok hozzáállásában. Mai napig van meddőségi specialista, aki szerint az IR, az endo, a Hashimoto, vagy az enyhén emelkedett TSH nem akadály... Miközben külföldön lassacskán már a genetikai vizsgálatot rutinszerűen végzik el a beültetés előtt a megterm.psejteken és csak azt ültetik vissza, amelyik okés. Közben pedig itthon újabb fiatal életek és sorsok mennek tönkre a többségében sikertelen lombikok miatt.
- - -
Konklúzió? Hmmm. Nagyon nem mindegy, melyik klinika, melyik orvos, és hogy az illető mennyire követi a legújabb kutatási eredményeket publikáló szaklapokat, és a külföldi klinikák tapasztalatait, milyen kivizsgálási protokollt, és pluszba még milyen részletes és speciális vizsgálatokat ír elő az orvos. Nagyon nem mindegy. - - -
Amit nálam kiderítettek 9 év alatt, azt akár egy éven belül is ki lehetett volna, ha érdekelte volna a szakikat...
Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy hány éves petesejteket igyekeznek megtermékenyíteni!
(Mert csak a T.dr urak érnek ám rá! A nőkben időzített biológiai óra van, a petesejtek száma pedig hónapról hónapra csökken.
(Személyesen ismerek olyat, aki a huszonéves unokatesója petesejtjét ültette be megtermékenyítve magába és láss csodát: azonnal megfogant. Azóta meg is szült. Előtte 14 lombikja volt. Mind sikertelen, még csak meg sem tapadtak. Az illető anyuka idén 40. Tavaly előtt szült!)
Minden jót és sok sikert fiatalság! Remélem sikerül megvalósítanotok az álmotokat! :) De ne hagyatkozzatok egy orvos véleményére! Aminek lehet, annak járjatok ti is utána, ma már sok minden megtalálható a neten a témával kapcsolatban, főleg külföldi oldalakon.


süti beállítások módosítása