Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Lombikprogram: gyermekáldás segítése vagy csak üzlet???

2009.07.16. 18:03 - gyerebaba.hu

Címkék: meddőség inszemináció lombikprogram ivf

Sziasztok!

Ezt a cikket Hanna ajánlotta:

 

 "A gyermekáldásban való segédkezés az egyik legjobb üzlet jelenleg Magyarországon, egy-egy kezelés költsége félmillió forintot is meghaladják. Ugyanakkor hamarosan vádemelési javaslat születhet az első "lombikcsalási" ügyben, melyben értesüléseink szerint a Nyírő Gyula kórház két orvosa és egy nővére érintett.

 

Hamarosan vádemelési javaslat születhet abban a lombikbébiügyben, amelyben a Nyírő Gyula Kórház három meddőséggel foglalkozó volt alkalmazottját gyanúsítják gazdasági bűncselekmény elkövetésével. Információink szerint két orvosról és egy nővérről van szó.

A gyanú szerint a kórházban meddő asszonyokon végeztek el olyan beavatkozásokat, amelyekért – a nyomozás eddigi adatai szerint – nemcsak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), de a betegektől is elkértek egy bizonyos összeget. Az ügy első károsultjaként jelentkező házaspár állítja: ráadásul a kétszer megfizettetett beavatkozás szükségtelen volt.
– 2006-ban jelentkezett feleségem a kórházban dr. V. A.–nál meddőségi panaszok miatt kivizsgálásra – kezdte az ügyben az első feljelentést tevő Tibor a Borsnak.
– Nyomban végeztek egy ultrahangvizsgálatot, amely azt mutatta, hogy kedvesem méhüregében kesztyűszerű kitüremkedések vannak, s ezek okozzák a meddőséget. Rögtön hozzátette, hogy egy speciális eljárással ezeket el tudja tüntetni, 200 ezer forint fejében.

Egy nappal a beavatkozás előtt észrevettük, hogy az ultrahangleleteken más személy neve szerepel. A kórházban erre magyarázatot nem kaptunk. Értesítettük az OEP-et, ahol vizsgálatot rendeltek el, s miután meggyőződtek az állítottakról, feljelentést tettek a rendőrségen.
– A fôvárosi XIII. kerületi kapitányság csalás megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást dr. V. A. és társai ellen egy közintézmény feljelentése alapján
– tudtuk meg a BRFK Kommunikációs osztályán.
– Az érintettek nagy számára tekintettel jelenleg is folyamatban van a tanúk kihallgatása és az adatok beszerzése. Dr. V. A.-t dr. Zamecsnik Péter képviseli a büntetőeljárásban. Az ügyvéd álláspontja szerint olyan kezelést választottak a páciensek, amelyet az OEP nem támogatott, tehát nem igaz, hogy kétszer kaptak pénzt ugyanazért a beavatkozásért.

A megvezetett páciensek dr. Ábrahám Lászlót kérték fel igazuk bizonyítására. A jogász állítja: több, mint száz érintettje lehet az ügynek. Az ügy kirobbanása után a gyanúsított dr. V. A. tavaly egy új lombikklinikát alapított dr. Somody Imre közgazdásszal közösen CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet néven. Júniusban megbillent a frissen felépített vállalkozás: társtulajdonosának, Somodynak hátat fordított dr. V. A., miután a közgazdász egy, a szakma által szinte egyhangúlag elutasított javaslatot tett az Egészségügyi Minisztériumnak, miszerint kevesebb meddôségi beavatkozást fizessen az OEP. A javaslatot dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter is visszadobta.
– A miniszter úr nem látta aktuálisnak a finanszírozás átszervezését
– mondta Somody Imre a Borsnak.
– Dr. V. A. távozását követően a CIRIS továbbműködik, mivel nem csak lombikbeültetésekkel foglalkozunk. A Kaáli Intézetre is neheztel Somody, mert szerinte monopolhelyzetben van, mivel az államilag fizetett lombikbeültetések nagy részét megszerezte.

Somodyval nem ért egyet egykori partnere.
– Somody úr szavaival élve: ő üzletember, én orvos vagyok – mondta el dr. V. A. a Borsnak.
– Más célokat tűztünk ki magunk elé: ő egy jól profitáló céget szeretett volna, én viszont egy klinikát álmodtam, ezért nagyon is sajnálom a dolgot. Kaáli Géza professzor azzal indokolta a Borsnak piacvezető szerepét, hogy az elmúlt húsz évben nagy sikerrel végezték a dolgukat, és ezzel elnyerték a páciensek bizalmát.

S. D."

Forrás:http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=22360

 

Ennyit fizet az OEP a lombikkezelésekért
– Inszemináció: egy beavatkozásért átlagosan 5313 forint. Évente 3000-3400 beavatkozás, a finanszírozott összeg mintegy 17 millió forint. (Ezt az eljárást a gyermekre vágyók járóbeteg-ellátás keretei között vehetik igénybe. Legfeljebb 6 beavatkozást az OEP az E-alapból fizeti, azaz a kezelés térítésmentes a betegek számára. Inszemináció esetében a megtermékenyítés nem lombikban történik, vagyis a kezelés lényegi eleme a peteérés serkentése, illetve az in vivo megtermékenyítés valószínűségének fokozása. A beavatkozás hatásfoka alacsonyabb az IVF-nél.)

– In vitro fertilizáció (IVF): egy beavatkozásért átlagosan 353 846 forint. Évente 6000-7000 közötti az IVF beavatkozás, a tb által finanszírozott összeg 2,3 milliárd forint. (Ennek az eljárásnak több típusát finanszírozza az egészségbiztosító függően attól, hogy a kezelés mely formája szükséges az adott beteg esetében. A kezelések öt alkalommal ingyenesen vehetők igénybe.)
– Egyedül a kezelések során folytatott gyógyszeres kezelésért kell a betegnek fizetnie valamennyi pénzt.

Gyógyszeres kezelések:
70%-os támogatás mellett a beteg által fizetendő térítési díjak 579 forint és 29 837 forint között változnak, átlagosan 2 366 forintot tesznek ki. 25%-os normatív támogatás esetén a betegek térítési díja 1 448 forinttól 74 592 forintig terjed, átlagosan 36 590 forint.

A magánklinika árai
Magánklinikán ennyit fizet a beteg a meddőségi kezelésekért gyógyszerköltség nélkül:
- Regisztráció/konzultáció: 10-12 000 forint
- Inszeminációk: 45-55 000 forint
- Lombikbébi kezelések: 220-310 000 forint

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr191249846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takiildi 2009.07.21. 21:42:26

Hát az biztos, hogy óriási üzlet ez a lombikozás. Azt csodálom, hogy még csak ez az egy ilyen ügy borult ki. Mindenesetre abban szerintem Somodynak igaza van, hogy rendet kellene rakni a finanszírozásban, többek kapnának esélyt, jobb lehetőségekkel. Az meg kifejezetten felháborító, hogy egy orvos csinál üzletet a babára várásból! Elképesztő!

gyerebaba.hu 2009.07.25. 13:36:14

Szia Takiildi!
Nálatok is babavárás van? :) ha igen, hol tartotok?
Pusz: Till (Laura :))

balambher 2009.08.29. 18:29:11

Az is eléggé felháborító, hogy sok helyen nem előzi meg alapos kivizsgálás, kicsit rosszabbak a leletek, máris küldik az embert lombikra, holott egy kicsit alkotóbb hozzáállással megúszható lenne az egész procedúra. Persze a klinikának nem ez az anyagi érdeke, az meg, hogy az érintettek min mennek közben keresztül, senkit nem érdekel, hiszen aláírta a jogi nyilatkozatokat.

gyerebaba.hu 2009.09.03. 22:22:33

@balambher:
Abszolúte igazad van! Sőt: a "lombikolás" folyamán sem igazán figyelnek ám mindenre: ha nem vagyok észnél, a 6 feletti TSH-mal megcsinálták volna a lombikot, pedig 2,5 felett nem is igazán tapad meg a babó!!! :(
Úgy látszik, nem feltétlenül az eredményesség a lényeg...


süti beállítások módosítása