Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

A sikeres beágyazódás kulcsa?

2008.10.20. 00:14 - gyerebaba.hu

Címkék: embrio placenta beágyazódás méhfal

"Két fehérje felelős a sikeres beágyazódásért
2008. 10. 17.

Amikor egy embrió eléri a méhfalat, olyan kémiai kommunikáció kezdődik meg köztük, amelynek eredményeként az embrió sejtjei behatolhatnak a méhfalba és rákapcsolódhatnak az anya vérkeringésére, amely majd a placentán keresztül táplálékkal látja el a fejlődő kisbabát. Laboratóriumi körülmények között az Oxfordi Egyetem tudósai elkülönítettek két olyan, különleges proteint, amelyek részt vesznek ebben a folyamatban.

A Rac1 és a RhoA proteinek irányítják a méhfalba való behatolást. – mondta el Helen J. Mardon. – Az előző a méhfal sejtjeit stimulálja arra, hogy húzódjanak odébb, hogy az embrió sejtjei be tudjanak hatolni a méhfal szöveteibe, és megtörténhessen a beágyazódás, melyet az utóbbi fehérje vezényel le. Úgy gondoljuk, hogy a két protein egyensúlyának kontrollálása kritikus jelentősséggel bírhat az embrió-beültetések sikerességében.

Ha a két protein egyensúlya felborul, a méhfal sejtjei sem mozdulnak odébb, hogy utat engedjenek az embriónak a beágyazódáshoz. A sikertelen beágyazódás pedig a meddőség vezető oka. A folyamat megértése segíthet abban, hogy az orvostudomány elősegíthesse az embriók sikeres beágyazódását – áll a Los Angeles Times beszámolójában."

Szilágyi Diána

Forrás:

http://www.babanet.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr29722385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ethylene · http://www.kisparduc.freemail.hu 2008.10.26. 21:34:56

Hahó! Van esetleg összefoglalótok a sikeres beágyazódást elősegítő dolgokról? Mit ehetünk/tehetünk érdekében? Köszi!

gyerebaba.hu 2008.10.27. 12:00:22

Ethylene,
jó téma - ötlet, köszönjük! Gyorsan összeszedjük az infókat ezzel kapcsolatban és föltesszük, addig is olvassátok el a Viagrás (legújabb) bejegyzést, érdekes...


süti beállítások módosítása