Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Az endometriózis diagnosztikája és kezelése

2008.10.02. 20:22 - gyerebaba.hu

Címkék: fogamzásgátló homeopátia menstruáció immunerősítés endometriózis méhnyálkahártya hormonális kezelés

Következik egy újabb cikk Dr. Fülöp Istvántól:

"Endometriosis: egy vitatott betegség

Vitatott kórkép

Az endometriosis egy olyan kórforma, amely során a méh nyálkahártyája, mely a méh üregét béleli (idegen szóval: endometrium), a méh üregén kívül „bárhol máshol”, azaz kóros helyen fordul elő. Endometriosis érintheti a kismedencében megtalálható valamennyi szervet: a hashártyát, a méh izomzatát, a méh tartó szalagjait, a petefészket, a petevezetéket, a húgyhólyagot, a húgyvezetéket, és a beleket is.

Az endometriosis napjaink egyik legfőképpen vitatott nőgyógyászati kórképe. Szakmai körökben vitatémát ad a kialakulásának eredete, előfordulási gyakorisága, diagnosztikai lehetőségei és a kezelési eljárásai. A vitatottságot többek között az adja, hogy míg a betegség megjelenési formáit megpróbáljuk kategorizálni, - azaz stádium beosztást készíteni - addig a különböző súlyosságú megjelenési formák más-más tüneteket okoznak az egyes pácienseknek. Mivel egyes formái nem okoznak specifikus panaszt – az előfordulása nehezen megbecsülhető.

A kórkép különböző megjelenési formái miatt annak kialakulási folyamata sem magyarázható egyértelmű mechanizmussal. Ezen viták alapját legfőképpen a megjelenési formák sokfélesége adja. Endometriosis előfordulhat cisztás formában, illetve hólyagos és heges formában egyaránt. Szín szerint lehet vörös, barna, fekete, kék és akár fehér endometriosis is. A betegség kialakulásának eredetében jelentős szerepet játszhat az ún. retrográd menstruáció, azaz a méh üregéből a menstruációs vér nemcsak a hüvelyen át, hanem a petevezetőkön keresztül a hasüregbe is távozik. A retrográd menstruáció a menstruáló nők 85-90%-ánál jelen van, de természetesen endometriosis nem alakul ki ilyen nagy arányban. Kialakulását elősegíti az immunrendszer gyengesége, a stresszes életmód, a genetikai adottságok, és nagyobb valószínűséggel alakul ki az első szülést megelőző időben (a szülések számának növekedésével egyre kisebb valószínűséggel jön létre).

Milyen diagnosztikai lehetőségekeink vannak?

A betegség diagnózisának felállítását nagyban megnehezíti, hogy a probléma panaszokat gyakran csak előrehaladott stádiumban okoz. Betegséget négy stádiumba sorolják, az első stádiumot szinte lehetetlen klinikailag diagnosztizálni, csak a tipikus tüneteket említő páciensek elmondásából lehet erre következtetni. Tünetek: erős, alvadékos, görcsös menstruáció, középidős fájdalom, fájdalmas szexuális együttlét, fájdalmas széklet és vizelet menses alatt, teherbe esési nehezítettség.

Ambuláns nőgyógyászati vizsgálattal csak néhány formát lehet felismerni. Ilyenek a petefészek csokoládé cisztája, a méh izomfalának endometriosisa, a méh tartószalagjának és a hüvely-végbél közötti kötőszöveti sövényének heges endometriosisa. Diagnosztikai segítséget nyújt az ultrahang, a nőgyógyászati vizsgálat - mely során gondolnunk kell a betegségre -, valamint néhány laboratóriumi teszt, melyek pontossága jelenleg még kérdéses.

A korábban felsorolt egyéb formák diagnosztizálásában nemzetközileg elfogadott eljárás a hasüregi tükrözés – laparoscopia. A modern operatív nőgyógyászati endoszkópia megjelenése óta a betegség diagnosztizálása jelentős iramot vett a múlthoz képest. Ezt annak köszönhetjük, hogy a nagyfelbontású, jó képminőségű endoszkópos eszközökkel, már extrém korai fázisban is észlelhető az endometriosisos elváltozás. Egyes nemzetközi szakirodalmak szerint az egyéb okból operált pácienseknél talált tünetmentes enyhe endometriosis előfordulási gyakorisága azt feltételezi, hogy a kórkép sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk (néhány szerző a reproduktív korban lévő nőkben 70-80%-ra becsüli előfordulását).

Kezelési alternatívák

Hazánkban a terápiás eljárások, illetve előirányzatok különböznek a fejlett egészségügyi kultúrával rendelkező országokban érvényestől. Régóta kérdés volt az, hogy hormonálisan, vagy operatívan kell fellépni a betegség ellen. Azon országokban ahol az endoszkópos lézersebészeti eljárások szinte a legtöbb intézetben elérhetőek - és a kezelőorvosok is endoszkópos készséggel rendelkeznek – azt vallják, hogy az endometriosist egyértelműen operálni kell, mert a hormonális kezelés nem oldja meg a tüneteket, és nem gyógyítja meg a betegséget.

Nagy multicentrikus tanulmányok szerint az endometriosis kezelése - a tünetmenetesítés, és kiújulás tekintetében is - sebészi kell, hogy legyen jól képzett operatőr által. Azaz jól felszerelt endoszkópos centrumokban, - ahol mind tárgyi, mind a személyi készségek rendelkezésre állnak – kell a műtéteket elvégezni.

Gyógyszeres kezelési lehetőségek:

Fogamzásgátló: Műtétet követően el kell különítenünk a gyermeket tervező és nem tervező hölgyeket. Amennyiben éppen nincs családtervezési szándék, akkor egy gestagen tartalmú egykomponensű fogamzásgátló tablettát ajánlunk, amely a havi menstruációkat kontrollálva csökkenti az endometriosis újra kialakulásának esélyét. Amennyiben pozitív családtervezési szándék áll fenn, akkor a műtétet követően nagyon hamar ajánljuk a teherbeesést, természetes, vagy – szükség esetén – mesterséges úton.

Immunerősítés: Az egyik etiológiai teória szerint a legyengült immunrendszer elősegíti a betegség kialakulását. Ennek megfelelően műtét után - teljesen kitisztított kismedencét hátrahagyva – érdemes immunerősítő étrend kiegészítők alkalmazása, mint pl.: grapefruit magolaj, aloe-vera termékek, C-vitamin, speciális vitamin és nyomelem komplexek. Homeopathia Szintén az immunrendszerünkre és hormonrendszerünkre hatva hívhatjuk segítségül a homeopathiát. Jól képzett homeopathiás szakemberek segítségével a - kiújulást tekintve - nagyon jó műtét utáni eredményeket tudunk elérni."

 

Forrás: Dr. Fülöp István

www.nemesekteherbe.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr21693091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása