Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Endoszkópia, hiszteroszkópia, laparoszkópia

2008.09.15. 22:59 - gyerebaba.hu

Címkék: meddőség petefészek petevezeték endoszkópia endometriózis hsg laparoszkópia hiszteroszkópia lombik beültetés mioma

 

Legutóbb a petevezetékek átjárhatóságát ellenőrző vizsgálatot (HSG) taglaltuk. Lássuk, milyen vizsgálatok léteznek még a (női) meddőség szervi okainak felderítésére!

 

Endoszkópia

Az endoszkópos beavatkozásokat (hiszteroszkópia, laparoszkópia) előkészítés után altatásban végzik


Hiszteroszkópia (a méhüreg tükrözése)

Vérzési zavarok, meddőség, vetélési hajlam vagy ismeretlen eredetű alhasi panaszok okának kiderítésére a méhüreg diagnosztikus tükrözésétvel (hiszteroszkópia) kerülhet sor. Ezzel a vizsgálati módszerrel gyakran olyan elváltozások is kimutathatók, melyeket más módszerekkel (pl. az ultrahang) nem lehet feltárni (pl. polipok, fejlődési rendellenességek, stb.) A viszgálat során optikai műszert (hiszteroszkóp) vezetnek át a hüvelybemeneten és a méhnyakcsatornán keresztül a méhbe, melyet gáz/folyadék bejuttatásával kitágítanak. Így a méh belső felülete és a méhnyálkahártya pontosan és alaposan megvizsgálható.

A hiszteroszkóp segítségével speciális műszereket (kisebb fogókat/csipeszeket) juttatnak a méhbe, melyekkel szövetmintát vesznek mikroszkópos vizsgálathoz. A diagnosztikai tükrözéssel egyidejűleg kisebb beavatkozásokra – polipok, miómák eltávolítására, összenövések oldására - is sor kerülhet. 

A tükrözést fájdalomcsillapítással végzik. Ez történhet fájdalomcsillapítók és/vagy nyugtatók adásával, helyi érzéstelenítéssel avagy rövid altatással. A beavatkozás átlagos esetben egynapos kórházi tartózkodást jelent (délután már hazamehetsz!)


Laparoszkópia (a hasüreg / medenceüreg tükrözése)

Alhasi panaszok, kétes nőgyógyászati leletek, vagy a meddőség (pl. sokszoros sikertelen lombik -beültetés) esetén javasolják a has- és/vagy medenceüreg tükrözését az ún. laparoszkópiát (pelviszkópiát). 

Sokféle haszna lehet a laparoszkópiának: gyógyíthatóak a méh myomái, a petevezetékek és petefészkek egyes betegségei, az egyre gyakoribb és komoly alhasi panaszokat ill. meddőséget okozó endometriózis különböző megjelenési formái, a gyulladások következtében kialakuló összenövések és vizelettartási zavarok. A tükrözést többnyire általános altatásban végzik.

A tükrözés történhet “zárt” vagy “nyílt” módon. Zárt tükrözésnél először egy speciális tűvel szén-dioxidot juttatnak a hasüregbe. Ezután kb. 1 cm-es, köldöktáji bevágáson át megvilágított vezetőcsövön keresztül optikai műszert (laparoszkópot) vezetnek a hasüregbe.

Nyílt tükrözésnél először egy kisebb (2-3 cm-es), köldök alatti vágással felnyitják a hasfalat, és utána csövön keresztül az optikai műszert (laparoszkópot), valamint a gázt vezetnek be. (A has- és medenceüreget ritkán a hüvelybemeneten keresztül töltik meg gázzal és onnan vezetik be az optikai műszert.)

Ha a hasi áttekintés eredménye további vizsgálatot vagy kezelést tesz szükségessé, akkor az alhas oldalsó részén további csöveket vezetnek a hasüregbe, melyeken át speciális műszereket (pl. kanülöket, tapintó rudakat, apró csipeszeket, fogókat és ollókat, ill. lézerszondát) juttatnak be. Ezek segítségével szövetmintát vesznek mikroszkópos vizsgálathoz, vagy olyan beavatkozásokat végezhetnek el, melyek újabb operációt igényelnének.

 

Akkor most jöhetnek a meddőség leküzdésére szolgáló megoldások (IVF - ET, ICSI, AH, satb...)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr13665385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása