Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Meddőségi kivizsgálás

2008.08.30. 16:40 - gyerebaba.hu

Címkék: inszemináció spermium lombik centrum meddőségi kivizsgálás andrológus endokrinológia női ciklus hsg laparoszkópia ivf

Sziasztok!

Előzőekben már szóltunk arról, mikor - hogyan célszerű bejelentkezni egy meddőségi központba, milyen kérdéseket fog feltenni az orvos, milyen leleteket vigyünk, stb. Most nézzük a folytatást! Készüljünk úgy, hogy - mivel a meddőség a párt érinti - ha lehet, együtt menjünk az első konzultációra! Itt majd részletesen felvázolja nekünk a kezelőorvos, hogy milyen vizsgálatok várnak ránk.

Férfi oldalról a nemzőképességi vizsgálat az ondófolyadékban lévő spermiumok számának, mozgékonyságának és alaki jellemzőinek felmérését jelenti, melyet kiegészít a férfi nemi szervek orvosi vizsgálata, amit andrológus (férfi eredetű meddőséggel is foglalkozó urológus) végez.

Nőknél a kivizsgálás két alappillére az endokrinológiai vizsgálat (hormonszintek meghatározása vérből a női ciklus bizonyos szakaszaiban) és a női nemi szervek állapotának felmérése. /Ez utóbbinál nőgyógyászati (hüvelyen keresztül végzett) ultrahang-vizsgálatra, illetve petevezeték - átjárhatósági vizsgálatra (ultrahang, röntgenátvilágítás - HSG), vagy műtétre (ún. hastükrözés -laparoszkópia) számíthatunk.

A kivizsgálás része a pár egészségi állapotának általános felmérése (vérkép, májfunkciók, véralvadási rendszer, EKG, mellkas RTG stb.- ezeket a háziorvos fogja elvégeztetni), és bizonyos törvény által kötelezően előirt szűrővizsgálatok (AIDS teszt, hepatitisz, szifilisz stb.) is. Szükség esetén a kezelőorvos speciális vizsgálatokat (genetikai, immunológiai stb.) is elrendel.

Arra is lehet készülni, hogy lesznek olyan vizsgálatok, amelyeket a lombik-centrum kötelezően nem ír elő, de ha embrió beültetésre kerül sor, bizony a megtapadás esélyeit javíthatja, ha ezek az értékek rendben vannak. Ezek például a véralvadást befolyásoló Leiden-mutáció szűrése, teljeskörű pajzsmirigy kivizsgálás, avagy a vércukor szintjének terheléses vizsgálata (ún. inzulin rezisztencia, főként - de nem kizárólag! - a PCOS betegeknél van jelen). //Saját megjegyzés: amit csak tudunk, végeztessünk el a TB terhéte, háziorvos beutalójával, de ha túl körülményes, vagy hosszú a várólista, akkor bizony saját szakállunkra kell felvállalni! Vannak külön erre specializálódott intézetek, pl. Budán a Mens Mentis: http://www.mensmentis.hu //

 

Folytatjuk az orvosi megoldásokkal (inszemináció, IVF, stb.)!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr10641187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Gajdátsy Árpád 2008.11.19. 21:39:54

Háziorvosként dolgozom. Megkeresett egy nőbeteg, hogy küldjem el inzulin rezisztencia vizsgálatra.
Először nem tudtam, mire gondol, próbáltam neki bebizonyítani, hogy ilyen nincs is...de most hogy utána néztem, látom, hogy létezik ilyen.
TB-re hogyan kérhető, mi a vizsgálat lényege, melyik labor csinálja, és meddőségen kívül kik, hol foglalkoznak ezzel, mert a konkrét nőbetegen kívül, akinek egyértelműen meddőségi gondja van, a cukorbetegeimnél is jó lenne erről többet tudni.
Gajdátsy Árpád

gyerebaba.hu 2008.11.19. 23:37:03

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönjük megtisztelő válaszát!
Mi abszolút a "gyakorlati felhasználó" szemszögéből tudjuk saját tapasztalatainkat továbbadni.
Jómagam 34 éves, másodlagos meddőséggel kezelt nő vagyok (van egy 7 éves kisfiam). A szülés óta nem tudok teherbe esni, ezért "ismeretlen eredetű" meddőség" kategóriájába lettünk sorolva. 6 évnyi sikertelen orvosi kísérletezés (4 inszemináció és 3 lombik-stimuláció) után sorstársak unszolására magam jelentkeztem olyan vizsgálatokra (Leiden mutáció szűrés, Inzulin rezisztencia) melyek nincsenek benne a meddőségi centrumok vizsgálati protokolljában, de okai lehetnek a meddőségnek.
Az inzulin rezisztencia terén - szerény tudomásom szerint - folynak már kutatások, melyek bizonyítanák, hogy a lombik beültetések megtapadási esélye jóval kisebb, ha IR áll fenn a páciensnél. (Nem csak PCOS esetén! - nálam ezt nem diagnosztizálták).

Úgy tudom (laikusként), inzulin rezisztenciát TB terhére nem végeznek, avagy csak indokolt esetben (?), ilyenkor belgyógyász avagy endokrinológus szakorvosi beutaló szükséges. Mindenesetre a betegeket általában csak "sima" terheléses vércukor vizsgálatra szoktak küldeni, de inzulint nem néznek.
Mi (sok más sorstársunkkal) a Mens Mentisben vizsgáltattuk ki az Inzulin rezisztenciát ún. 3 pontos éhgyomri+ cukorterheléses (60 - 120 percnél is szúrnak) vizsgálattal, önköltségre. (Legtöbben ide járunk - ill. úgy tudom, a Biovital - Melissa központ is végez vizsgálatot - mert sokkal egyszerűbb. mint beutalóval várólistázgatni, és kitanakodni, merre is menjünk, hiszen az orvosok sem tudják feltétlenül, hová is küldjék a beteget...) Ar árak 6-10.000 ft körül mozognak.

Nálam 3 hónapja derült ki az IR, melyet a normál éhgyomri TB-s vérvétel nem mutatott ki, csak a terheléses. Azóta Merckformin kezelést kapok és szigorú diétát tartok, és reménykedem, hogy a hamarosan esedékes 3. lombik már sikeres lesz! :)

Még egyszer hangsúlyoznám: az itt leírtak egy "gyakorlati felhasználó" , tehát egy paciens véleményei, de remélem, segítettem ezzel Önnek!
Hogy milyen módon lehet az IR-t TB terhére végeztetni, ennek még utánaérdeklődöm a betegtársaknál!
Tisztelettel: GYB

gyerebaba.hu 2008.11.20. 20:55:07

Tisztelt Doktor Úr!

Utánaérdeklődtem: mi, páciensek úgy tudjuk, hogy háziorvos is beutalhat inzulin rezisztencia vizsgálatra, betegtársaimat saját háziorvosuk közvetlenül diabetológiai kivizsgálásra küldte, ahol vércukor terhelés + inzulin vizsgálatot kérhetnek "alapos gyanú okán" (pcos...). TB alapon végzik a körzetileg illetékes kórházban, 3 hét múlva van eredmény.

Tisztelettel: GYB


süti beállítások módosítása