Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Hátrahajló méh

2008.08.08. 18:06 - gyerebaba.hu

Címkék: méh teherbeesés hátrahajló spermiumok


A méh körte alakú szerv, melynek felső kétharmadát a méhtest, alsó harmadát a méhnyak alkotja. A hüvelybe benyúló részét nevezzük méhszájnak. Általában a méh a kismedencében előrehajlott helyzetben található, viszont előfordul, hogy fordított az elhelyezkedése, ilyenkor hátrahajló méhről beszélünk.
 

A hátrahajló méh csak nagyon ritkán okoz panaszt, viszont kétségtelenül megnehezíti a teherbe esést. Ennek az a magyarázata, hogy hátrahajló méh esetén a méhszáj – hanyatt fekvő helyzetben – a hüvelyben magasan (a hasfal felett) helyezkedik el, így a spermiumoknak nagyobb utat kell megtenniük ahhoz, hogy bejussanak a méhszájon keresztül a méhbe. Ilyenkor az orvosi tanács csodát tesz: arra kell figyelmeztetni a hölgyet, hogy aktus után kb. fél órára feküdjön hasra. Néhány hónapon belül a várt terhesség általában bekövetkezik.

A terhesség előrehaladásával a méh magától kiemelkedik hátrahajló helyzetéből. Elvétve előfordul, hogy ez nem következik be. Körülbelül a terhesség 12. és 14. hete között kell erre odafigyelni, mert a keresztcsont vájulatába beszoruló méhben a magzat a nyomás miatt elhalhat. Ilyenkor ezt kézzel – nőgyógyászati vizsgálat folyamán – a hüvely felől kiemelve kell megoldani.

Mióma (jóindulatú méhmegnagyobbodás) esetén a hátrahajló méh jóval korábban okoz panaszokat, mivel a méhtest nyomhatja a keresztcsontnál elhelyezkedő idegeket.

Megemlítendő, hogy a hátrahajló – normális nagyságú – méh krónikus kismedencei fájdalmakat is okozhat. Ilyenkor a méh hátrahajlása műtéti úton (az elülső rögzítő szalagok hasfalhoz rögzítésével) megszüntethető.

Hátrahajló méhed van? Milyen tapasztalataid vannak a teherbeeséssel kapcsolatban? Ha sikerült teherbe esned, alkalmaztatok-e valamilyen pozitúrát, testhelyzetet, ami hozzájárulhatott a sikerhez?

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr56607156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kriszta80 · http://20070907.freeblog.hu/ 2008.08.08. 19:13:16

Mivel a baj csőstűl jön nekem is hátrahajló a méhem azon felül a problémán felül amit már említettem :-(

PandaDorka · http://www.pandababa.freeblog.hu 2008.08.09. 07:21:33

Két ismerősöm is elsőre babás lett hátrahajló méhhel. Pozitúrát nem tudom :))) Nővéremnek is az van, neki 3szor sikerült, és mindig 2 ciklus alatt.

Jucma 2011.02.22. 13:18:33

Én csak utólag tudtam meg, hogy hátrahajló, mikor már terhes voltam. Kb 4ik alkalommal sikerült, semmi extra

vikto 2014.04.08. 18:13:47

En ma tudtam,hogy hatrahajlo mehemvan. 3 honapja probalkozunk es azota semmi,nekunk ugy tunik tovabb tart, hogy babank legyen!


süti beállítások módosítása