Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Női hormonszintek

2008.07.08. 14:30 - gyerebaba.hu

Címkék: lh stimuláció ovuláció fsh estradiol prolactin progesteron

Női hormonszintek

Normál értékek:

Follicle Stimulating Hormone (FSH): 3. nap 3-20 mIU/ml Az FSH az ovarium stimuláhatóságát mutaja.Általában 6 alatt kiváló, 6-9 jó, 9-10 még megfelelő, 10-13 nehezen stimulálható, 13+ nagyon nehezen stimulálható. A PCO-sbetegek kivizsgálásakor az FSH/LH arányt is nézik. Ez az arány normálisan kb. 1:1, ha az LH értéke magasabb, a PCO diagnozisa valószínű.
 

Estradiol (E2): 3. nap 25-75 pg/ml Az alsó értékek jobb stimulálhatóságot jeleznek. Abnormálisan magas szintek a 3. napon funkcionális cystára, vagy kimerülő petefészekre utalnak.
Estradiol (E2) A peteérésre adott gyógyszerelés 4.- 5. napja 100+ pg/ml vagy 2x a 3. napi Az E2 szintet indokolt a stimuláció alatt vizsgálni. Értéke attól függ, hány tüsző van, ill. azok mekkorák. Ez betegenként változó. A legtöbb orvos bármilyen E2 növekedést jó jelnek tart, mások szerint a 4. napon 100 pg/ml feletti érték, vagy a 3. napi érték kétszerese lenne ideális.
Estradiol (E2) A hCG beadás napja 200 + pg/ml Érett (18 mm) tüszőnkként 200+ pg/ml.Túlsúlyos nőkben néha kisebb értékek mérhetőek.
 

Luteinizáló Hormon (LH): 3. nap < 7 mIU/ml  A normális LH szint nagyjáből azonos az FSH-val. Ha az LH magasabb, mint az FSH, az PCO-ra utalhat.
Luteinizáló Hormon (LH) LH csúcs (középidő) > 20 mIU/ml Az LH csúcs 48 órán belül ovulációt vált ki.
 

Prolactin: 3. nap < 24 ng/ml Emelkedett prolaktin szint gátolja az ovulációt. A magas prolaktin szint hipofizis tumor veszélye miatt további kivizsgálást igényel. A PCO-s betegek egy részében is észlelhető hyperprolactinaemia.
 

Progesterone (P4): 3. nap < 1.5 ng/ml  A "tüszőérés fázisának" szintje. Emelkedett érték esetén a teherbeesés valószínűsége csökken.(Fakultatív jell. vizsgálat)Progesterone (P4) ovuláció után 7 nappal
ciklus 21-24. napja > 15 ng/ml A progeszteron-vizsgálat az ovuláció meglétét bizonyítja. Amikor a tüszőből kiszabadul a petesejt, "sárgatestté" alakul, és progeszteront kezd termelni. 5 fölötti érték már jelez valamilyen ovulációt, de a legtöbb orvos 10 fölöttit vár el természetes ciklusban és 15 fölöttit stimuláltban. Egyesek szerint a tesztet érdemes reggel, éhgyomorra végezni.
 

Thyroid Stimulating Hormone (TSH): (Pajzsmirigy Serkentő Hormon) 3. nap .4-4 uIU/ml A normális középérték a legtöbb laborban 1,7. Magas TSH alacsony vagy normális T4 szinttel kombinálva pajzsmirigy alulműködésre utal, ami befolyásolja a fertilitást.
Szabad Triiodothyronine (T3) 3. nap 1.4-4.4 pg/ml Néha a beteg pajzsmirigy nagyon sok T3-at termel, de normális mennyiségű T4-et. Éppen ezért a pajzsmirigy működésének alapos vizsgálatához hozzátartozik mindkét hormon szintjének mérése.
Szabad Thyroxine (T4) 3. nap .8-2 ng/dl Alacsony szintje pajzsmirigy-betegségre utal vagy az agyalapi mirigy betegségére, amennyiben az nem termel elég TSH-t a megfelelő T4 szint eléréséhez.
 

Össztesztoszteron: 3. nap 6-86 ng/dl A tesztoszteront a mellékvesék és a petefészkek termelik. 50 fölötti értéket a legtöbben már emelkedettnek tartanak.

Szabad tesztoszteron: 3. nap .7-3.6 pg/ml
Dehydroepiandrosterone Sulfate (DHEAS): 3. nap 35-430 ug/dl
Androstenedione: 3. nap .7-3.1 ng/ml
 

Sex Hormone Binding Globulin (SHBG): 3. nap 18-114 nmol/l Szexhormon-kötő fehérje. Emelkedett szintje a férfi nemi hormonok emelkedésére utalhat.
 

17 Hydroxyprogesterone: 3. nap 20-100 ng/dl A ciklus közepén a csúcs 100-250 ng/dl, lutealis fázisban 100-500 ng/dl
 

Éhgyomri Insulin 8-16 óra éhezés: < 30 mIU/ml A normális szint önmagában nem informatív A 10-13közötti érték enyhe inzulin-rezisztencia jele, 13 fölött súlyosabb inzulin rezisztenciára utal. (PCO-s betegek!!!)

Forrás:

http://www.infertility.hu

Legközelebb azokkal a betegségekkel foglalkozunk, amelyek lehet, hogy tünet nélkül vannak jelen, mégis akadályozzák a babásodást!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr82558861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása