Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Arcok...

2012.07.07. 16:54 - gyerebaba.hu

Címkék: magzat embrió anyaméh 3D modell

Így alakul ki az arc az anyaméhben

Először készítettek háromdimenziós animációt arról a folyamatról, ahogy az embrió arca kialakul az anyaméhben. A BBC Inside the Human Body című ismeretterjesztő sorozata számára készült kisfilmet ultrahangos felvételek alapján modellezték, amelyeket a fogantatás utáni első és harmadik hónap között készítettek. Szakmai szempontból igazi rémálom volt - mondta el az animátorok egyike a New Scientistnek.

A felvételek alapján háromdimenziós modelleket, egyfajta virtuális szobrokat készítettek, majd az ultrahangon megörökített fázisok közötti átmenetet igyekeztek a lehető legélethűbben létrehozni a filmen. Az eredmény egészen meghökkentő, pár hét alatt a semmiből jelennek meg a jellegzetes arcformák, az orr, vándorolnak a szemüregek oldalról, a halánték tájékáról a végleges helyükre.

Forrás: index.hu

Már szaladgálnak....

2012.07.07. 16:44 - gyerebaba.hu

Címkék: etika klónozás génmódosítás mesterséges megtermékenyítés

Már szaladgálnak az első génmódosított gyermekek

Az Egyesült Államokban egy kísérletsorozat eredményeként harminc egészséges csecsemő született – közli a tegnap nyilvánosságra hozott hírt a brit Daily Mail.

A harmincból tizenöt baba egy New Jersey-i intézetben (Institute for Reproductive Medicine and Science of St Barnabas) végzett kísérletsorozat eredményeként az elmúlt három év során született. Az anyáknál nehézségbe ütközött a foganás, ezért petéjükbe női donortól származó géneket juttattak a megtermékenyítés előtt. A DNS-vizsgálatok igazolták, hogy a jelenleg egy-két éves gyermekek három „szülőtől”, két nőtől és egy férfitól örökölték génjeiket. Ez azt is jelenti, hogy a gyermekek nemcsak befogadták és hordozzák, hanem utódaikra is át tudják majd örökíteni az extra géneket.  

A legújabb mesterséges megtermékenyítési eljárások úttörője, Jacques Cohen professzor a Human Reproduction című folyóiratban úgy fogalmaz, hogy „ez az emberi csíravonal genetikai módosításának első esete, amely normális, egészséges gyermekeket eredményezett.” Cohent zseniális tudósnak tartják, ám tevékenysége rendkívül vitatott. Tavaly bejelentette, hogy immár képes volna gyermekeket klónozni, aminek lehetséges következményeitől a tudóstársadalom zöme elborzadt. 

A világ tudósainak nagy többsége ódzkodik az emberi csíravonal megváltoztatásától, amivel valójában az emberi faj alapszerkezetébe nyúlnak bele. A genetikusok attól is tartanak, hogy a jövőben a módszert új, különleges tulajdonságokkal – pl. rendkívüli erővel, intelligenciával – rendelkező emberfajták kifejlesztésére is használhatják. 

Lord Winston, a londoni Hammersmith Hospital szakembere tegnap a BBC-nek nyilatkozva kifejtette: „ami a meddőségkezelést illeti, nem bizonyított, hogy ezt a technikát érdemes alkalmazni... Már az is rendkívül meglep, hogy egyáltalán idáig eljutottak. Annyi biztos, hogy Angliában ezt nem engedélyeznék.” Ezt a brit Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) szóvivője is megerősítette, a tilalmat azzal indokolva, hogy a módszer az emberi csíravonal megváltoztatásával jár.

John Smeaton, a meg nem született gyermekek védelmében tevékenykedő országos egyesület (Society for the Protection of Unborn Children) igazgatója így fogalmazott: „Az ember borzalmasan sajnálja a meddőséggel küzdő párokat. Ez azonban megint csak azt igazolja, hogy ha mesterséges megtermékenyítéssel érjük el a foganást, előbb-utóbb a csecsemőt sem tekintjük többnek, mint egy gyártósoron létrehozott terméknek” – idézi a szakembert a Daily Mail.    

A Katolikus Egyház az embriót és a magzatot emberi személynek és a házastársi aktus gyümölcsének tekinti, ezért elítéli az embrió genetikai manipulálását, a klónozást és a mesterséges megtermékenyítést (vö. Donum vitae I-II). Ugyanakkor a meddőségkezelés terén – éppúgy, mint a fogamzásgátlás terén – a megbízható természetes módszerek (TCsT, NaPro) alkalmazására biztatja a házaspárokat.

Forrás: Magyar Kurír (mk)

Jóga és termékenység

2011.05.31. 08:00 - gyerebaba.hu

Címkék: meddőség jóga alternatív meddőségi kezelés teherbeesés

Az már régóta ismert, hogy a stressz csökkenti a teherbe esés esélyét. A CBSNews riportere, Michelle Miller egy riportja szerint egyre több nő fordul az ősi jóga eszközeihez, hogy - keverve a modern nyugati orvoslás ismereteivel - támogassák a fogantatást.

Sok nőt nem csak az a tudat tesz tönkre, hogy nem sikerül teherbe esnie, hanem a kezelésekkel járó fájdalom, hangulatingadozások, súlygyarapodás is komoly problémát jelent. Márpedig a stressz és a depresszió egyenes út ahhoz, hogy már ne is tudjuk elképzelni a sikert. Ehhez nyújtanak segítséget az alternatív technikák, mint például a kineziológia, a csoportterápiák, illetve a jóga is.

 

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amit a riportban szereplő egyik nő mondott: "Minden alkalommal, amikor felveszed a telefont és megtudod, hogy ismét nem sikerült, egy kis részed meghal..."

Sok nő ezt a lelki terhet egyedül kénytelen cipelni. Sokan nem mennek el semmilyen terápiára, jóval intimebb dolog ez annál... Viszont ha például jógázni mégy, oda nem feltétlenül azért megy az ember, hogy "kiöntse a lelkét", viszont a gyakorlatok közben sok lelki probléma felszabadulhat, főleg, hogyha tudjuk: a többiek is ugyanazzal a szituációval küzdenek, mint mi.

 

A jóga évezredek óta segít az embereknek a test és lélek harmóniájának létrejöttében. Az ember egy speciális jóga-csoportban kevésbé érzi magát elszigetelnek, ihletet kaphat a többiektől, lazábbnak érezheti magát. Dr. Jennifer Ashton szerint az elme-test kapcsolatot erőteljesen javítja a jóga. Véleménye szerint minden olyan technika segít, amely proaktívabbá teszi a nőket a saját egészségükkel kapcsolatban. "Tudjuk, hogy a stressz az agyban dopamint szabadít fel, amely feltétlenül hatással van a termékenységre. Szóval minden, amit azért tehetünk, hogy minimálisra csökkentsük a stresszt, az okvetlenül jó."

Dr. Ashton viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben elkezdünk egy kiegészítő alternatív terápiát, mindenképp konzultáljuk meg azt kezelőorvosunkkal.

 

És most szeretnénk kikérni a ti véleményeteket is: melyek azok az alternatív kezelési típusok, amiket próbáltatok, mi a véleményetek róla, milyen érzés volt előtte-utána, segített-e neked bármiben is? Szóval mindenre kíváncsiak vagyunk, amit tapasztaltatok, úgyhogy írjátok meg nekünk akár kommentben, akár emailben.

Újabb bizonyíték a genetikai eredetű meddőségre

2011.05.25. 11:44 - gyerebaba.hu

Címkék: genetika meddőség progesteron

 Ha egy összetett rendszerrel van dolgod - amilyen az emberi test is - sosem tudhatod, hogy mi mivel függ össze.

 

Egy új tanulmány jelent meg egy már régóta ismert génről, a SCARB1 gén egyik variációjáról - mely a koleszterinszabályozást is befolyásolhatja -, s ebből az derül ki, hogy ez a gén hatással lehet a progeszteron-termelésre is, mely ugye az egyik legfontosabb hormon a terhesség létrejöttének folyamatában.

2007 és 2010 között 274 IVF-ben résztvevő nőt vizsgáltak meg a Johns Hopkins Bayview Medical Center kutatói és azt találták, hogy azoknál, akiknél a SCARB1 mutációja jelen volt, egyáltalán nem jött létre a terhesség, még a progeszteron injekciós kúra hatására sem. A kutatók a tanulmány eredményeként kijelentették, hogy ez a fajta genetikai variáció a népesség 8-13 %-át érinti.

 

A további - egereken végzett - vizsgálatok kimutatták, hogy a SCARB1 szorosan kapcsolódik a HDL receptorokhoz (ezek a "jó", illetve "egészséges" koleszterin receptorok), s ez nincs másként a terméketlenséggel küzdő nők esetében sem.

Bár a HDL receptorok hiányosságaira kifejlesztettek már gyógyszert (probucol néven), ez - mellékhatásai miatt - egyelőre nem engedélyezett. Viszont úgy tűnik (az egereken végzett kísérletek nyomán), hogy a későbbiekben ígéretes lehet a SCARB1 által okozott meddőség kezelésében.

Annabelle Rodriguez, a kísérletet vezető orvos véleménye: "Optimista vagyok, mivel ez a gyógyszer, vagy egy ehhez hasonló, helyreállíthatja ezen nők termékenységét."

Az eredeti cikket - illetve kivonatát - itt találjátok (angolul).

További lehetőségek...

2011.05.08. 12:54 - gyerebaba.hu

Mostantól a Gyerebaba Blog megtalálható a Twitteren is. Kattints!

 

Follow GyerebabaBlog on Twitter

Változások

2011.04.12. 10:32 - gyerebaba.hu

Címkék: facebook meddőség

Ismét komoly változások léptek életbe az oldalon. Sokat dolgoztunk a háttérben, s ennek eredményét kezditek látni a blogon.

 

Egyrészt felkerültek a "Tetszik"-gombok a cikkekhez, lehet kérem megosztani, lájkolni... :)

Másrészt elindult a blog Facebook-os csoportja is "Babát szeretnénk" néven, amihez csatlakozzatok és hívjatok meg minél több embert. Köszönjük előre is! A csoport oldalán pedig - Magyarországon egyedülálló módon - közvetlenül a Facebook-on is meg tudjátok venni a könyvünket:

A Gyerebaba blog Facebook-os csoportja

A csoport tagjainak pedig megosztottunk pár izgalmas részletet a könyvből. Jó olvasgatást!

 

Újabb jó hír, hogy egy erdélyi kiadó érdeklődött a könyv iránt, úgyhogy a tárgyalások lezárulta után Erdélyben is meg fog jelenni a könyv, ráadásul - Magyarországgal ellentétben - valószínűleg hivatalos könyvforgalomban lehet majd megvenni. Amikor ez aktuálissá válik, természetesen írni fogunk róla.

Ennek kapcsán kicsit át is alakítjuk a könyvet (például a netes verzióval ellentétben 2 oldalas és A5-ös formátumot kap) és aktualizáljuk is.

 

A blog élete annyiban alakul át, hogy igyekszünk sokkal rendszeresebben készíteni bejegyzéseket, tájékoztatni benneteket a legújabb kutatásokról, érdekes cikkeket megosztani. Úgyhogy nem hagyunk benneteket magatokra!

 

Egy másik projekt keretében blogunk magára vállalta a Wikipédia meddőségi szócikkeinek megírását is. Mivel ez a terület teljesen feltérképezetlen a magyar wikin, bőven el leszünk látva munkával. Ennek első megnyilvánulását már meg is lehet tekinteni: a Meddőség, Női meddőség, Férfi meddőség és az Ismeretlen eredetű meddőség szócikkek készültek el teljes egészében. Jelen pillanatban az angol Wikipédia struktúrája szerint dolgozunk, de ha van javaslatod, hogy milyen szócikkek legyenek elsősorban kidolgozva, szívesen vesszük!

És itt a link a könyvhöz!!!

2010.08.03. 10:00 - gyerebaba.hu

Címkék: meddőség inszemináció termékenység lombikprogram teherbeesés

 Kedves Mindenki!

 

Mostantól él a link a "Baba - lombikból, kézikönyv gyermekáldáshoz" című anyagunk megvásárlásához. Íme:

 

Azonnal kérem a könyvet! Ide vele!...

 

A lap alján kétféle rendelési mód közül választhatsz:

  • online rendelés: Paypalon keresztül történő bankkártyás fizetés, mely után egy emailt kapsz, benne csatolva a saját névre szóló példányoddal;
  • utánvételes rendelés: nyomtatott formában kapod meg a könyvet, utánvéttel, postán keresztül (ennek 2000 Ft-tal több az ára a posta és a nyomtatás költsége miatt).

 

Reméljük, nagy megelégedettséggel használjátok majd a könyvünket! Mindenféle véleményt, ötletet, javaslatot, kritikát szívesen fogadunk!

Még...

2010.08.03. 08:00 - gyerebaba.hu

 ...két óra és kezdünk!...

És már...

2010.08.02. 06:00 - gyerebaba.hu

 ... csak 24 óra...

 

Egy kép a könyvről...

2010.07.30. 06:00 - gyerebaba.hu

Címkék: fogamzás lombikprogram teherbeesés

S hogy végre megismerkedjetek a könyvvel, itt egy kép a könyvről!

 

Ne feledjétek: a megjelenés napja 2010. augusztus 3.