Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Nyilvános a lombikbébi-centrumok eredményességi mutatója

2010.03.04. 17:57 - gyerebaba.hu

Nyilvános a lombikbébi-centrumok eredményességi mutatója

2010. március 4.

Vannak párok, akiknek az jelenti az egyetlen esélyt ahhoz, hogy saját gyermekük szülessen, ha egy speciális klinikához fordulnak segítségért. Ami számukra elkeseredett küzdelem a baba megfoganásáért és világra jöttéért, az másoknak jó üzletet jelent. Eddig azonban mit sem lehetett tudni az egyes lombikbébi-centrumok eredményességéről.

Egy kormányrendelet szerint a mesterséges megtermékenyítésre szakosodott intézmények heti adatszolgáltatással tartoznak az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) felé, valamint havi jelentést kell tenniük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé is. Ezt az intézetek meg is teszik, ám azt a szándékot hetek óta vita övezi, hogy ezeket az adatokat nyilvánosságra is hozzák.

Az adatok táblázatos formában most már elérhetők az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet honlapján megtalálható jelentésben, amellyel szemben azonban sok érintett kifogást emelt.

Az intézet jelentése szerint „a kezelések első 8 hetére vonatkozó adatok kiegészültek az OEP felé jelentett adatokkal. Ezzel lehetővé vált az egyes beavatkozások számának és gyakoriságának, a kezelések eredményességének, a terhességeknek és a világra jött újszülöttek számának követése”. Egyes szakemberek szerint azonban a táblázat zagyva és érthetetlen, sőt, alapvető összeadási hibák is vannak benne.

A szakemberek attól tartanak, hogy az egyes intézeteket a jelentésben foglaltak alapján fogják rangsorolni, bár az EMKI kifejezetten hangsúlyozta, hogy „az adatok nem az intézetek minősítésére, rangsorolására szolgálnak, az egyes mutatók, adatok külön-külön nem, csak együttesen értékelhetők”.

Asszisztált reprodukciós intézetek mutatóinak, rövidítéseinek magyarázata

Jelentett esetek száma: a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézmények minden közfinanszírozott beteg ellátásáról – minden megkezdett kezelési ciklus 1., 4., és 8. hetében – adatokat küldenek az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézetnek.

Ebből hibás, nem értékelhető: hibásan vagy hiányosan kitöltött adatlap

Kor szerinti megoszlás: a legnagyobb esélye a sikeres beavatkozásnak a 35 évesnél fiatalabbak esetében van. A 35-40 éves korcsoportban 10-19 százalékkal kisebb a megszületett lombikbabák aránya, 40 év felett az esélyromás a 30 százalékot is meghaladhatja.

IVF: (in vitro fertilizáció) előzetes gyógyszeres kezeléssel támogatott petesejt érés, érett petesejt leszívása, megtermékenyítése „lombikban”, majd az osztódás kezdete után 2-5 nap elteltével az embriót bejuttatása az anyaméhbe.

ICSI: (intracitoplazmatikus spermiuminjekció) mikromanipulációs eljárással, közvetlenül jut a spermium a petesejtbe.

Fagyaszott embrió: a megtermékenyített, de be nem ültetett embriót fagyasztási eljárással tárolni lehet, és felhasználható egy újabb megtermékenyítéshez. Előnye, hogy nem igényel gyógyszeres kezeléssel támogatott petesejtérést, nem kell újra műtéti beavatkozással a petefészekből ivarsejteket leszívni.

TESA: herebiopsziával nyert hímivarsejt bejuttatása a petesejtbe.

Beültetett embriók száma: általában 2 vagy 3 embrió kerül beültetésre.

Klinikai terhesség: vérvétellel, majd ultrahang vizsgálattal is igazolható, hogy az embrió megtapadt és növekedésnek indult.

Forrás: EMKI


Forrás:

http://www.babanet.hu/hetrol-hetre.php?content=articles-2620

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr251809247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.