Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

A túledzettség is okozhat meddőséget

2009.11.10. 00:57 - gyerebaba.hu

Címkék: sport terhesség meddőség termékenység túledzettség

Íme még egy cikk a meddőség lehetséges okairól:

"A napi testedzés, illetve a kimerültség megháromszorozza a meddőség kialakulásának az esélyét – állapították meg norvég kutatók. Az extrém mennyiségű sportolásra visszavezethető terméketlenségi problémák azonban nem okozna végleges teherbe esési képtelenséget.

Noha kutatók elismerik a mértékkel végzett mozgás előnyeit is, úgy gondolják, a túl sok mozgás mégsem egészséges a termékenységre nézve. Egy felmérés során 3500 nőt kérdeztek meg az edzés gyakoriságáról, intenzitásáról, és időtartamáról 1984 és '86 között. 10 évvel később a szakértők a terhességeik száma után érdeklődtek.

A tanulmányvezető elmondása szerint a meddőséggel küzdő nőket két csoportra lehetett osztani: az egyik csoport tagjai napi szinten végeztek edzést, a másikban pedig olyan nők voltak, akik a teljes kimerültségükig sportoltak - írja az Orientpress. Azoknál volt a legmagasabb a meddőség aránya, akik mindkét csoporthoz tartoztak. Az életkort, a testsúlyt, a dohányzási szokásokat és a családi állapotot is figyelembe véve kiderült, a legkeményebben edzőknél háromszor nagyobb eséllyel léptek fel terméketlenségi problémák, mint mértékkel edző társaiknál.

A felmérésből az is kitűnt: a fiatal nők a legveszélyeztetettebbek. A 30 év alatti, legtöbbet edző nők mintegy negyede képtelen volt teherbe esni, hiába „próbálkoztak” az első években. Ezek a tünetek azonban nem jelentettek végleges meddőséget: a tanulmány végéhez közeledtével a nők többségének ugyanis sikerült teherbe esni – közli a Telegraph.co.uk. A vizsgálatból arra is fény derült, hogy a '80-as évek közepén a legtöbbet sportolók közül kerültek ki sokan azok, akik aztán a '90-es években a legtöbb gyereket szülték. Arra viszont nem találták meg a választ, hogy a születések javuló aránya a mérsékeltebb testedzésre, vagy a hormonszint fejlődésére vezethető-e vissza."

 

Forrás:

www.babanet.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr561514367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása