Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Termékenység és Ájurvéda

2008.11.20. 23:40 - gyerebaba.hu

Címkék: szexualitás termékenység hormonrendszer megtermékenyülés ájurvéda

Kedves Sorstársak, aki még nincs benne a lombik kezelések áradatában (vagy aki benne van már, annak azért), olvassa el a következő cikket:

"Női harmónia és termékenység - Ájurvédával

Az ájurvédában a termékenység az egészség és életerő jelképe. Az utódok létrehozása,a tulajdonságok átörökítése az emberi szervezet végső feladata, és az emberi társadalom alapvető hajtóereje is egyben. Az ájurvéda egyik ágazata, a vádzsíkarana kifejezetten a termékenység megtartásával és helyreállításával foglalkozik.

Emésztés és termékenység

Az ájurvéda szerint a testünket hétféle szövet alkotja. Az elfogyasztott táplálék a gyomorba kerül, és az emésztési tűz hatására áhára-raszává, vagyis tápfolyadékká alakul át. Ez a tápfolyadék belép a szövetekbe, és táplálja azokat. Az ájurvéda megfogalmazása szerint a termékenység, vagyis a reproduktív szövet megfelelő működésének feltétele az emésztési tűz helyes működése, a szövetek megfelelő minősége és az anyagcserét végző csatornák tisztasága. Tekintsük át a hét szövetet, és azok szerepét a szervezetünkön belül:

1. Rasza (plazma, sejtközötti állomány) – örömöt ad, táplálja a vért, nedvesíti a bőrt és a nyálkahártyákat, véd és óv.
2. Rakta (vér) – életerőt ad, a testszínt biztosítja, táplálja az izomszövetet.
3. Mámsza (izom) – Összetartja a testet, erősít, táplálja a zsírszövetet, elősegíti a kiváélsztást.
4. Médah (zsír) – olajozza az ízületeket, izzadságot termel, táplálja a csontszövetet.
5. Aszthi (csont) – támasztékot nyújt és táplálja az idegszövetet.
6. Maddzsá (ideg és velő) – Olajoz, kitölti a csontokat, táplálja a szaporítószövetet.
7. Sukra (reproduktív szövet) – szaporító váladékokat termel (sperma, menstruum, ovum), lehetővé teszi az orgazmust, a megtermékenyülést, erősíti a testet és gyengédséget teremt.

A fenti felsorolásból is látható, hogy a szövetek egymásnak adják át a tápanyagokat, és ha ez a folyamat hatékonyan és akadálymentesen zajlik, akkor a termékenység (és a szexualitáshoz kapcsolódó funkciók, mint libidó, intimitás stb.) is megfelelően működnek. Ha a szaporítószövet anyagcseréje megfelelő, és nem ürül ki a túlzottan gyakori szexuális élet miatt, akkor a szervezetben ódzsasz (testi ragyogás, életerő) jön létre, amely növeli az immunitást és lassítja az öregedési folyamatokat.

A terméketlenség és szexuális zavarok háttere

A reproduktív szövet működését tehát károsíthatja bármelyik szövet anyagcseréjének zavara, illetve a szövetek bármelyikében lerakódott méreganyagok is tovább rontják e folyamatok hatékonyságát. Soroljunk fel néhány hétköznapi okot, amely a fentiekből következőleg közvetlen vagy közvetett módon hozzájárulhat a termékenység zavaraihoz:

- Elégtelen tápanyag- vagy folyadékbevitel
- Vérképzési zavarok
- Túlzottan sok vagy túl kevés fizikai megterhelés
- Túlsúly vagy kóros soványság
- A csontanyagcsere zavarai (pl. csontritkulás)
- Stressz, idegfájdalmak (pl.migrén stb.)
- Hormontartalmú vagy más szintetikus gyógyszerek alkalmazása
- Méreganyagok bevitele a táplálékkal, italokkal, kozmetikumokkal
- Érzelmi zavarok, konfliktusok

Tápláló ételek – harmonikus ciklus

A fentiekben kiemeltük, hogy a termékenység megőrzéséhez fontos a tápanyagok megfelelő bevitele. Éppen ezért a fogantatás és a terhesség, valamint a szoptatás időszakában tartózkodjunk az intenzív redukciós terápiáktól (böjt, fogyókúra, méregtelenítés, egyoldalú táplálkozás). Mindezeket időzítsük a gyermekvállalás előtti időszakra, hiszen a szervezetet jól felkészítik az új élet befogadására. A következő ételek fokozzák a termékenységet és a szexuális vágyat is:

Olajosmagvak: mandula, dió, tökmag, szezám.
Tejtermékek: tej, tejszín, ghí
Zöldek: csírák, tengeri algák
Virágok: rózsa, sáfrány, jázmin, virágpor, méhészeti termékek
Gyümölcsök: gránátalma, szőlő, mangó, barack, szilva, körte
Aszalt gyümölcs: Datolya, füge, mazsola
Fűszerek: római kömény, kurkuma, görögszéna, édesgyökér (az utóbbi kettő teherbe esésután nem ajánlott).

A harmonikus haviciklus

A normális menstruáció 4-5 napig tart, közepes erősségű és színű, nem darabos és nem jár kellemetlen tünetekkel. Az ájurvéda szerint a női haviciklus különböző időszakait a különböző dósák uralják:

Kapha fázis: A vérzés végétől a tüszőrepedésig növekszik a kapha, felépül a méhnyálkahártya. Ezzel együtt emelkedik az ösztrogén-szint is.
Pitta fázis: Az ovulációtól a vérzés kezdetéig tart. Magas a progeszteron-szint, ami felkészíti a méhfalat a beágyazódásra, a melleket a tejelválasztásra.
Váta fázis: Az apána váta, amely minden lefelé irányuló, kiürítő mozgást vezérel, lefelé mozdítja a méh nyálkahártyáját, és kiüríti a méh tartalmát.

Ha a fázisok bármelyikében zavart észlelünk, akkor ki kell egyensúlyozni. A leggyakoribb probléma az apána váta mozgásának akadályoztatása. Ez okozza az olyan tüneteket, mint a fájdalmak, puffadás, ödéma, hüvelyi szárazság, idegesség, alvászavarok, gyenge vérzés, szabálytalan ciklus, darabos menstruum, terméketlenség. Ilyenkor meg kell szűntetni a blokkokat, majd megerősíteni a termékenységet a megfelelő gyógynövények alkalmazásával.

Néhány tipp a harmonikus ciklusért

1. Igyekezzünk minden blokkot megszűntetni a kismedencei részen (székrekedés, fájdalmak és görcsök ovuláció vagy menstruáció közben).
2. Végezzünk naponta önmasszászt meleg szezámolajjal, majd utána vegyünk meleg fürdőt görcsoldó füvekkel (menta, kamilla, krizantém, boróka, kakukkfű, zsurló, hibiszkusz, rózsaszirom). A köldök körül masszírozzunk öt percig az óramutatóval megegyező irányba körkörösen.
3. A ciklus kezdetétől számítva a 7. és 21. nap között fogyasszunk el minden reggel napi 1 dl Aloe vera juice-t éh gyomorra. Ez tonizálja a nemi szerveket. Ihatunk édeskömény, édesgyökér, sáfrány és friss gyömbér keverékéből készült teát is. A rózsavíz rendszeres fogyasztása szintén elősegíti a petesejt beágyazódását.
4. A vérzés időszaka alatt egyensúlyozzuk ki a vátát relaxáció, pihenés által, legyünk melegben és nyugalomban. Az alhasat különösen tartsuk melegben, kerüljük a hideg helyeket.
5. A kapha fázisban fogyasszunk tápláló leveseket, amelyek erősítik a vért és elősegítik az ovulációt. Lehet benne cékla, Aloe vera, Shatavari gyökér, csalánlevél. A teljes gabonamagvak is kedvezőek ebben a fázisban.
6. A ciklus utolsó napjaiban egyensúlyozzuk ki a pittát azáltal, hogy elkerüljük az olyan anyagokat, amelyek irritálhatják, pl. kávé, csokoládé, alkohol. Végezzünk több jógagyakorlatot, különösen az előrehajlító és a csípőt nyitó gyakorlatokat. A luna-jóga kifejezetten előnyös a női működések harmonizálásához.

Méregtelenítés és gyógynövények

A bélrendszerben és a méhben, hüvelyben felgyülemlő méreganyagok sokféle zavart okozhatnak: a petevezeték elzáródása, ciszták a petefészekben és a mellekben, mióma, méhszáj-sebek, endometriózis, candida és egyéb gombafertőzések. Ilyenkor érdemes méregtelenítő kúrákat alkalmazni és lúgosító étrendet követni. Az Aloe vera- oldattal végzett hüvelyöblítés elősegíti a gombák viszzaszorítását. A különböző daganatok megjelenését a következő kúrával előzhetjük meg. Melegítsünk fel ricinusolajat egy kis edényben olyan melegre, hogy épp ne égesse a bőrt, és itassuk fel egy vattakockába. Feküdjünk hanyatt, és helyezzük a vattát a köldök alá, az alhasra. Helyezzünk rá folpackot, majd egy zselés melegítő tasakot, és fedjük be egy törülközővel. Feküdjünk hanyatt 20-30 percre és lazítsunk. Az ellazulás nagyon fontos a méregtelenítés és a megtermékenyülés során is. A következő gyógynövények fogyasztása szintén kedvezően befolyásolja a termékenységet: Shatavari (Asparagus racemosus) - tonizálja és megfiatalítja a nemi szerveket; Aloe vera – szabályozza a hormonszintet, regenerálja a hámszöveteket, nyálkahártyát; Ashoka (Saraca asoca) – szabályozza a havi vérzést; Lodhra (Symplocos racemosa) – gyulladáscsökkentő, elősegíti a peteérést); Trpihala – megszűnteti a székrekedést és a blokkokat; Chyavanaprash – tonizáló lekvár, amely erősíti a termékenységet és a libidót.

Mindezeken túl nem szabad elfelejtenünk, hogy a termékenységet elősegítő legfontosabb tényező a mély szeretet és bizalom, a biztonságot és nyugalmat adó családi légkör."

Forrás:

http://www.atmacenter.hu/index.php?id=73



 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr70780454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása