Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Embriófagyasztás: nagyobb sikerességi ráta?

2008.09.28. 22:09 - gyerebaba.hu

Címkék: terhesség peteérés lombikbaba embriófagyasztás

Bár még nem beszéltünk a lombik eljárás lépéseiről, találtam egy érdekes cikket, ezt előzetesen mellékelem, olvassátok el!

 

"A fagyasztott embriókból egészséges babák születnek
2008. 09. 24.

Egy dán kutatás szerint az embrióként lefagyasztott, majd beültetett lombikbabáknak kisebb az esélyük koraszülöttségre és a kis testsúlyra, mint a friss embrióként fogant társaiké. Az orvosok szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy a fagyasztott embriók használata teljesen biztonságos.

A dán kutatók 1267 olyan gyereket kísértek figyelemmel, akik 1995 és 2006 között fagyasztott embriókból születtek. Adataikat 18 ezer olyan gyerekével hasonlították össze, akik szintén lombikprogram keretében, de friss embrióként kezdték meg kilenc hónapos fejlődésüket. A vizsgálatok során a tudósok úgy találták, hogy a lefagyasztás után beültetett embriókból kifejlődött babák súlya átlagosan mintegy 200 grammal nagyobb, mint amikor friss embriót ültetnek be a gyermekre vágyó nő méhébe. Ráadásul a fagyasztott embriók esetében ritkább volt a koraszülés és a kis súllyal születés is. A születési rendellenességek esetében sem maradtak alul a kontrollcsoporttal szemben, sőt, közülük kevesebben kerültek újszülöttként intenzív osztályra – számolt be a Times Online.

A Koppenhágai Egyetemi Kórházban Anja Pinborg által vezetett kutatás eredményei azért is bírnak kiemelkedő fontossággal, mert a lombikprogramban résztvevő nőket egyre inkább arra szeretnék rábírni, hogy egyszerre csak egy embrió beültetésére vállalkozzanak a többszörös ikerterhességek és annak kockázatainak, valamint a sorozatos peteérlelés folyamatának kiküszöbölése miatt, míg a többi megtermékenyített petesejtet a későbbi felhasználásig fagyasztassák le.

Dr. Pinborg szerint valószínűtlen, hogy maga a fagyasztás tenné egészségessé az embriókat, inkább arról lehet szó, hogy a lefagyasztásra kerülő embriók szülei általában fiatal és jó egészségnek örvendő emberek. Ráadásul a rosszabb minőségű embriók nagy része a felolvasztás során el is halt.

„Ha továbbra is ilyen pozitív eredményeket kapunk, az embriófagyasztást végre teljesen biztonságos eljárásként tarthatjuk majd számon, és így talán gyakoribbá is válik” – mondta el az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság barcelonai konferenciáján.

Ugyanitt jelentették be a Yale Egyetem tudósai, hogy az IVF beavatkozások sikerét mintegy 15%-kal lehetne átlagosan javítani, ha egy különleges kiválasztási eljárást igénybe véve választanák ki a beültetésre legalkalmasabb, legéletképesebb embriókat.

A nem-invazív eljárás alapját a kémiai ujjlenyomat, vagyis az anyagcsere vizsgálata jelentené, amely 2-3 éven belül széles körben elterjedhetne, így az életképesség meghatározás a meddőségkezelés rutineljárásává válhatna."

(Szilágyi Diána)

Forrás:

http://www.babanet.hu 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr3686335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása