Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

HSG, Inszemináció

2008.09.06. 17:44 - gyerebaba.hu

Címkék: terhesség meddőség inszemináció peteérés spermiumok hsg ciklus monitorizálás andrológiai problémák

 HSG

Ha a monitorozott ciklusok ideje alatt a terhesség nem jön létre, az orvos petevezető átjárhatósági vizsgálatot javasol. A HSG egy kontrasztanyagos röntgenvizsgálat, melyet rögtön a menstruáció után, de a tüszőrepedés előtt, vagyis a ciklus 6. és 12. napja között végeznek.

A páciensnek állathító asztalra kell feküdnie. A hüvelyi tükör elhelyezése után az orvos egy szondát vagy katétert vezet a méhnyak nyílásához és azon át lassan feltölti az üreget jódos folyadékkal, amely kitölti a méh üregét, majd a petevezetékeket. A feltöltődést és a petevezeték átjárhatóságát monitor segítségével követik és röntgenfelvételeket  készítenek. Ha a petevezetékek átjárhatók, a folyadék a szabad végükön kifolyik és szétoszlik a hasüregben, malyd hüvelyi úton távozik.

A vizsgálat maximum 10 percig tart. Ez tájékoztat a méh, a méhnyak és a petevezetékek méretéről és formájáról. Lehetővé teszi egy méhűri mióma vagy esetleg nagyobb polip, méhfali összetapadás és a petevezeték rendellenességeinek kimutatását.

Fontos tudni, hogy az eljárás nem feltétlenül fájdalmas, főként csak akkor, ha a petevezeték elzáródott.

 

Inszemináció

Elképzelhető, hogy a meddőségi kivizsgálás olyan eredményeket hoz, hogy nem szükséges nagyobb beavatkozás, hanem hormonális készítményekkel és egyéb gyógyszerekkel is eredményeket tudtok elérni.
Elégtelen női nemi hormon termelés esetén a peteérést hormonok adagolásával érik el.
Ha az előző mellett a spermiumok száma, ill. mozgása megengedi (van elég spermium), a hormonkezelést inszeminációval (IUI) egészítik ki.

Inszeminációt elsősorban ismeretlen eredetű meddőségben, enyhe-közepes fokú andrológiai problémáknál alkalmazzák, illetve ha az egyszerűbb módszerek nem vezettek eredményre.
/Átjárhatatlan, vagy hiányzó petevezetők esetén ez a módszer nem segít, hiszen hiába jön létre a megtermékenyülés, a petesejt nem jut el a méhbe, nem tud hol beágyazódni./

Az inszemináció (ondófelhelyezés, méhen belüli mesterséges megtermékenyítés) során speciálisan megtisztított ondómintát helyeznek fel a méh üregébe a tüszőrepedés idején. A kezelést általában ovuláció-indukció (gyógyszeres stimuláció, injekciós tüszőrepesztés) egészíti ki. A spermiumok által megteendő "út" lerövidülésén túl a módszer másik nagy előnye, hogy a spermiumok kikerülik a méhnyakban lévő méhnyaknyákot, amely képes lelassítani, vagy akár meggátolni a spermiumok mozgását..

Az inszemináció maga teljesen fájdalommentes, annyi, mint egy citológiai kenetvétel, ambulánsan végzik. (Utána általában fél - egy órát pihen a leendő anyuka, majd kísérővel hazamehet. Célszerű kímélő életmódot folytatni, de a hétköznapi teendők ugyanúgy végezhetők.)
 

Az inszeminációból 6 alkalmat támogat az OEP (kivéve Kaáli és Forgács Intézet). Hat sikertelen inszemináció után (de akár előbb is) dönthet úgy az orvos, hogy lombik programmal folytatja a pár a kezeléseket, de ennek törvényi feltételei is vannak.
 

Folytatjuk a lombik eljárások típusaival!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr52651365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kriszta80 · http://20070907.freeblog.hu/ 2008.09.09. 14:47:20

Nekem az egyik petevezetékem nehezebben átjárható mint a másik. Talán ettöl görcsöltem be a vizsgálat után annyira ,.hogy elis ájultam... Az insem viszont tényleg fájdalom mentes. Nekünk sajna 6sikertelen volt belöle.

PandaDorka · http://www.pandababa.freeblog.hu 2008.09.09. 18:13:45

Nálam az egyik petevezető teljesen elzáródott, a másik a vizsgálat hatására megnyílt. Nagyon fájt :( Az inszem viszont egy semmiség, nincs fájdalom!

Limonade 2008.09.11. 21:09:38

"hanem hormonális készítményekkel és egyéb gyógyszerekkel is eredményeket tudtok elérni."

Elég brutál tud lenni pszichésen a dolog. Teljesen szétcincált hormonok, oszt' tudja az ember összekaparni lelkileg az asszonyt minden este...

CyB 2008.09.13. 19:52:51

Jó, hogy ezt említetted Limo, mert nem igazán láttam még olyan helyet, ahol ennek a témának a lelki oldalával is foglalkoznak. Pedig biztos, hogy nem egyszerű ezeket feldolgozni...

Esetleg lehetne erről is egy bejegyzés, Gyerebaba!...

gyerebaba.hu 2008.09.13. 22:03:04

Kriszta,
sajnálom, hogy így megkínoztak! :( Viszont a csoda-Babád kárpótol mindenért! :))

Pandus,
akkor Te sem maradtál ki a "jóból"...

Limo,
ez is igaz. De azért valami feladat az apukáknak is kell, ugye? :) - a javát úgyis mi, nők viseljük...mosolyogva! :)

Cyb,
köszi a javaslatot, készítek bejegyzést! Tényleg elhanyagolják a lelki tényezőket...

Limonade 2008.09.17. 23:00:57

Azért a "mosolyogva" nem teljesen fedi a valóságot... :) De tényleg a nők viselik a nagyobb terhet. Nekünk csak annyi marad, hogy tartsuk bennük a lelket. Amúgy az sem kis feladat!...

Orytia 2008.09.18. 22:20:25

Az egyik feleségemnek is volt, és fél óra múlva saját lábán hagyta el a Kaálit. Egy -két nap "barnázással" megúszta az egészet. Persze ez egészen biztos egyénfüggő is, de hát mi nem az?

Orytia 2008.09.18. 22:22:57

bocsánat, elírtam: nem az egyik, hanem A feleségemnek - természetesen

yordy 2009.02.09. 22:31:06

sziasztok!most talaltam ra erre a blogra,es nagyon orulok neki!!en ma estem at a 2. inszemen,es nagyon szeretnem,h vegre sikeruljon a baba.igy 5 ev hiaba valo probalkozas utan!

Tapi 2009.02.11. 07:35:01

@yordy: Én szurkolok nektek nagyon!!! : ) Mi is épp várakozásban vagyunk, az inszemi elmaradt, mert a férjem beteg volt, de azért otthon mindent megtettünk hogy szülők legyünk ; ) Ez lett volna az első inszemink amúgy, de remélem nem is lesz már rá szükség! A hormonszurik mellékhatásaitól így is kész vagyok :' (

gyerebaba.hu 2009.02.11. 12:00:51

@yordy:
Yordy, üdv itt köztünk! :)
Megadrukkok mennek, mindenki Kismami lesz, aki nem adja fel!!! (Mi 5 év 10 hónapot vártunk!)

yordy 2009.02.12. 15:58:15

koszi mindenkinek a biztatast,nagyon jol esik!ha ez most nem sikerul akkor lombik!a hormonok engem is kikeszitenek,de a sikerre kell gondolnunk!hajra leendo anyucik es apucik!!

Mónika 11 2013.02.27. 12:02:27

Most megyek én is hsg-re.
Nagyon félek,komenteket olvasok...
Sote-re járok a meddőre, sajnos inszeminálást nem akarnak csinálni nekem,lombikkal kezdik , 3. hónapja veszik a véremet,vizsgálgatnak....4 embriót akarna betenni... én mondtam csak 1-et szeretnék......
az orvosom 3 percnél többet nem foglalkozik velem,velünk....
Dr Urbancsek János kedvenc szójárása, minden le van írva.
ja és ne raboljuk egymás idejét.....
Kicsit elvagyok keseredve....

Tünde Demeter 2013.03.06. 07:53:35

szia Mónika11.
ne félj:)én is voltam
kellemetlen érzés.olyan mint mikor menstruálni készülsz.meg egy picit oylan mintha fel fujtak voln.de nem vészes.az a lényeg ne idegeskedj.mert anál jobban fáj.


süti beállítások módosítása