Utolsó hozzászólások

Kedvenceink

bejegyzések, kommentek 

Otthoni teendőink: a hőgörbe készítésének szabályai

2008.06.17. 19:48 - gyerebaba.hu

Címkék: fogamzás peteérés termékenység ovuláció hőgörbe tüszőrepedés

Amellett, hogy elkezdődik meddőségi kivizsgálásunk, "otthoni" teendőink is lesznek! (Sokszor fordul elő, hogy a sok orvosi "macera" mellett mégiscsak spontán sikerül a teherbeesés! ;)
Említettük már az egészséges életmódot, táplálkozást mozgást, most jöjjenek az egyéb kiegészítő feladataink!

Az orvos nyilván ultrahangon fogja ellenőrizni, érik-e a tüsző, van-e peteérés. Amikor viszont épp "pihenő ciklusunk" van, a peteérés-tüszőrepedés napját otthon is figyelemmel kísérhetjük.
Ha nincs otthon UH (ultrahang) készülék: ;), jöhet a jó öreg (már említett) hőmérőzés!

A hőmérőzés szabályai:
1. Pontos hőmérőt használjunk és "sajátítsuk ki" kifejezetten erre a célra! A mérést lehet a hónaljban végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet is mérni (száj, hüvely, végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott, ugyanabban az időben.
 
2. A hőmérőt este célszerű lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet.  Ébredés után első a hőmérés, alatta teljes nyugalom.
 
3. A mérés eredményét fel kell rajzolni egy koordinátarendszerbe (kockás lap is megteszi), amelynek kiindulópontja a menses első napja.

4. Jelöljük, ha nem aludtunk 6 órát, ha gyógyszer vettünk be, ha alkoholt fogyasztottunk lefekvés előtt, betegséget (náthát is), és helyes bejelölni az együttlétek idejét is, a későbbi fogamzás pontos idejéhez.

Ajánlott oldalak, ahol táblázatba szerkeszthetjük a hőgörbénket:

http://www.ferfilityfriend.com

http://www.ciklus.hu

 


A grafikon kiértékelése:


A ciklus első felében a hőmérséklet alacsony, de ovuláció előtt még néhány tizedet esik.
A tüszőrepedést követően a hőmérséklet 1-2 nap alatt, vagy hirtelen felemelkedik (általában 37 Celsius felé), és fenn is marad a ciklus végéig.
A menstruáció előtt néhány nappal, vagy órával a hőmérséklet hirtelen leesik. 

Ha a várt menstruáció idején a hőérték még mindig magas, akkor a megtermékenyülés sikeres volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerebaba.blog.hu/api/trackback/id/tr100525971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kriszta80 · http://20070907.freeblog.hu/ 2008.06.18. 09:16:48

Remdszeres olvasód lettem!!!! Végeredményben szeretnék kistesót majd igy csak hasznomra vállik a blogod :-) Ami egyébként nagyon szuper.Kár,hogy amikor mi jártuk végig ezt nem volt ilyenre lehetöségem! :-) AZ OTTHONI ,,MUNKÁT,, AKCIÓT HANYAGOLNI TILOS!!! Sok olyan pár van akik a probálkozás idején csak a megfelelö idöre korlátozodnak.Egész hónapban 2-3 naponta ajánlot az együttlét.... ;-)

Ethylene · http://www.kisparduc.freeblog.hu 2008.06.18. 12:17:16

Nagy ötlet ez a blog, évek munkája ezeket összevadászni! Én sokat hőmérőztem és jegyzeteltem a fertilityfriend.com-on és rengeteg hasznos info van rajta, én is nagyon ajánlom. Gyönyörű görbéket produkáltam, nem is értettem, mi lehet a baj. Sajnos későn szántam rá magam a HSG vizsgálatra, ami megmutatta a problémát: elzáródott petevezetékek :((( Én mindenkit arra buzdítanék, hogy egy pár hőmérőzős ciklus után MIELŐBB menjenek el kiskatonavizsgálatra + HSG-re. Hónapokat lehet spórolni!!! És még ezt a honlapot is nagyon szeretem: babatervezok.otthona.net
Sok sikert a bloghoz és kitartást!

gyerebaba.hu 2008.06.18. 23:18:50

Kriszta!
Köszi, hogy jössz, és sokat jelent az is, hogy véleményezed!!! Több szem többet lát!!! :) Bizony, igazad van a rendszeres együttlét dolgában is ;)

Ethyenne!
Köszi, bizony, már több, mint 5 éve gyűlik a fejemben a sok infó (és a Tietekben is...), ezért gondoltuk a Párommal, hogy összegyűjtünk minden tapasztalatot (nem csak a mieinket)! Biztosan lesz, akinek egy-két ötlet, tipp segíteni fog!!!...
Együtt könnyebb!!! :)


süti beállítások módosítása